Александър Димитров създава безплатен онлайн курс по български език и култура, за да научи чужденците защо „петима Петко не чакат” и защо „писменост” се пише с едно „н”. 

Александър е на 23 години, учи магистратура по „Международен бизнес” в УННС. От малък проявява интерес към чуждите езици и до момента освен родния български знае още пет – английски, френски, португалски, испански и румънски. За недългия си житейски път е имал възможността да участва в много международни конференции и проекти.

В момента е екскурзовод във „Free Sofia Tour”, a през декември му предстои да се превъплъти в ролята на лектор в TEDxLozenets, където ще сподели тайната за бързо и лесно научаване на чужди езици. И между всички тези занимания, през октомври, му хрумва идеята да създаде безплатен онлайн курс по български език и култура за чужденци.

„Винаги съм обичал да уча чужди езици и да представлявам България пред чужденците, но всъщност никога преди не съм си и помислял да започна да преподавам български език”, разказа пред Ladyzone.bg младият ентусиаст.

„Магията на българския език се крие в богатството от думи. На български „любов” и „обич” значат едно и също нещо. При повечето езици има само една дума за „любов”, добавя Александър.

Всичко започва случайно

Идеята се заражда по време на разговор с негови приятели от чужбина. На Александър му хрумва да ги пита дали биха искали да научат нещо повече на български, освен „здравейте”, „благодаря”, „заповядайте”, „довиждане”. Думи, с които той вече ги е запознал.

„В началото си казах – добре, мога да го направя само заради тях, но защо все пак да не видя дали някой друг би бил заинтересован”, разказва студентът.

Приятелите му споделят идеята с техни познати, а през това време Александър я разпространява в социалните мрежи. И така от уста на уста, и от пост на пост успява да събере над 50 желаещи от 20 различни държави по целия свят, което е напълно неочаквано.

Всичко се случва за около две седмици. „По-голямата част от хората са от европейски държави – Испания, Румъния, Германия, Франция, Италия, но се изненадах, че имам курсисти и от по-далечни страни, като Мексико, Перу, Египет, Южна Корея, Китай и Филипините”, казва той.

Как се произнася „ж”, кои петима не чакат Петко, как се пише „ч” – много въпроси, един будител

В първата среща, която неслучайно се пада на 1 ноември, Александър запознава курсистите с родината си – къде се намира на картата на света, с какво е известна, какви са обичаите и кои са забележителностите, които могат да те оставят без дъх.

След встъпителната част започва и същинската работа – българската азбука.
„Учудих се, че повечето от тях дори са си взели тетрадки и си записват. От време на време ми изпращат въпроси, свързани с азбуката или някои основни думи”, разказва с усмивка на лице младият будител.

Част от следващите неща, с които Александър няма търпение да ги запознае, са любопитните български фрази: „на баба ти хвърчилото”, „петима Петко не чакат”, „дреме ми на шапката” и много други.

„Ако могат да използват тези фрази в правилния момент, биха впечатлили всички около тях”, добавя той.

Курсът ще приключи средата на януари с устен и писмен изпит. След края му Александър планира да доразвие идеята си, като създаде нови курсове за начинаещи, но и за напреднали.

Как Мариано от Перу научи българската азбука?

Мариано е роден в Лима, столицата на Перу. На 18 години отива да учи комуникации в САЩ. В момента живее в Чехия. Говори три езика, като в момента учи български. Фен е на футбола и на "Лудогорец". Обича да се среща с хора от различни държави. Разбира за началото на курса от самия му създател – Александър. Двамата се запознават миналата година, когато Мариано е у нас на почивка.

„Започнах да уча български, защото съм любопитен. Когато бях тук не винаги можех да комуникирам с другите на английски. Искам да науча български, за да общувам с хората, когато дойда отново”, казва той.

Мариано научава българската азбука още в първите два урока. Едно от нещата, които най-много харесва в България, е смесицата от различни култури. Това много му напомня на родното Перу.

„Българският език е много различен от майчиния ми - испански, но произношението на български не е трудно. Всеки език има и своите лесни и трудни за научаване неща”, добавя още той. С радост ни разказва, че някой ден би живял по родното Черноморие, вероятно във Варна или Бургас. 

Мечти и бъдещи проекти на едно (не)обикновено 23-годишно момче

„Мечтата ми е България да стане по-разпознаваема страна за чужденците и всеки един от курсистите да свърже родината ни с нещо хубаво още отсега”, казва Александър.

На въпроса къде се вижда след 5 години, отговаря така – „Трудно ми е да предвидя какво ще се случи в бъдеще. Преди една година не очаквах, че ще преподавам на толкова много хора от всички краища на света”.

Сигурен обаче е в едно, че с каквото и да се занимава през следващите години, то ще е свързано с най-различни езици и комуникиране с хора от много държави.