Светослав Николов е програмен директор на Jazz FM и всяка сутрин събужда слушателите с предаването си „Джаз ден“. В ефира на единственото по рода си българско радио често го чуваме и в „Джаз истории“, където описва и съхранява историята на българския джаз. В „За града“ по bTV Radio той дискутира темите от всекидневието. Гласът на Светослав Николов звучи по радиото вече 24 години. В свободното си време винаги е сред природата – сам или с приятели. Светльо за първи път е сред посланиците на кампанията „Да изчистим България заедно“, която за първи път е част от най-голямата гражданска инициатива в света – World Clean Up Day 2018. Пред Ladyzone той отговаря на въпроси, свързани с най-мащабната доброволческа инициатива, чиито организатор е bTV. 

Тази година за първи път 150 държави ще чистят заедно на 15 септември. Какво означава това за теб?

За първи път толкова много хора ще обединим усилията си в грижа за природата, в действие за по-чиста планета. Това за всички нас означава по-здравословна и уютна среда. Така, само в рамките на няколко часа ще оставим следа, която никога досега не е била толкова голяма.

Кое е любимото ти място в България и има ли там нужда от почистване?

Любимото ми място е това, на което най-често съм – районите около дома и около офиса. Докато вървя към и от работа, докато изобщо се разхождам из любимата София, никога не си спестявам едно навеждане да вдигна попаднал в краката ми боклук, захвърлен от някой друг. Напролет, когато снегът се стопи, любимата ми поляна край блока се оказва цъфнала с боклуци – тогава отделям час, изчиствам я изцяло и усмихнат сядам да изпия едно кафе на чисто. А също и край морето – край любимия Камен бряг. Редовно почиствам пътя до Тюленово, докато карам колело, а след това с колата събирам натрупаните чували. Тогава не спирам да се удивлявам колко чисти са хората – изваждат антибактериалната кърпичка, изчистват си ръцете и я мятат през прозореца. Същото е и с бутилките с минерална вода – с радост ползват природните ресурси, но за техния източник нямат сериозна мисъл.

Достатъчно чиста ли е България според теб?

Не е достатъчно, но никога не е била толкова чиста. Кампанията, която bTV инициира, превърна пазенето на чистота в норма. Забелязвам обаче, че на най-важните и нужни места е отвратително мръсно. Ще дам два примера - отбивки край пътя, на които няма контейнери за събиране на отпадъци, както и изумително красивите подходи към плажовете. Не би следвало да причиняваш това на мястото, което използваш, за да си набавиш така ценната почивка. По този начин, лишаваш абсолютно всички други от възможността да се насладят на почивката така, както ти си направил.

Ти самият какво правиш, за да е по-чисто около теб?

Освен това, за което разказах по-горе, на мръсни места винаги се намира някой по-голям плик, който да напълня с отпадъци и да изхвърля – по възможност разделно. Тази година на плажа винаги отделях време да изхвърля пликчетата, които плуваха заедно с мен във водата, безбройните въженца, канапчета, пластмасови частички, осеяли пясъка. Представи си какво ще се случи с една птица, ако кракът й се оплете в нишките или тя изяде пластмасата - тогава ще откриеш, че твоето усилие за чистота буквално спасява от смърт.

Смяташ ли, че ние, българите, подценяваме проблемите с околната среда?

Много дълги години бяхме възпитавани в чувство на превъзходството на човека, в култура на използване на ресурсите, на масово потребление на евтиното и на практика – ненужното. Смятаме, че природата е тук, за да ни служи. Това е така – тя ни дава всичко, от което имаме нужда, докато самата нея я има. Тук започва отговорността за нашите действия.

Чистенето е само едно от нещата, които правим, за да подобрим качеството на живота? Какво друго трябва да направим, за да живеем по-добре?

Трябва да осъзнаваме последствията от нашите действия, за да не се окажем потърпевши от тях. Трябва винаги да имаме усет към красивото, за да го създаваме навсякъде около себе си. И най-вече – да обичаме. Обичаме ли себе си, обичаме ли хората около нас, обичаме ли нашата среда, гарантирано ще сме щастливи.