Британският писател Джордж Оруел е написал писмо на своя приятелка, за да й каже, че могат да правят секс два пъти годишно с одобрението на съпругата му – това става ясно от писма, закупени от сина на Оруел. Кореспонденцията излиза на бял свят близо 70 години след смъртта на големия британски писател, съобщава "Ройтерс".

Джордж Оруел се среща с Бренда Салкелд няколко години преди първия му успех с публикуването на романа "На дъното в Париж и Лондон" през 1933 г. - и това се отразява на неговото писане.

Джордж Оруел споделя на Бренда Салкелд, че първата му съпруга - Айлийн О'Шонеси, разбира неговите желания и пише: "Тя пожела да спя с вас около два пъти годишно, само за да ме направи това щастлив".

В по-ранно писмо той пише: "Не знам дали някога сте осъзнавали колко много значите за мен. Освен това казахте, че мислите, че най-накрая ще си хванете любовник, и ако е така, не виждам защо не трябва да съм аз."

Той продължи да й пише до 1949 г. - точно преди втората си сватба и само седмици преди смъртта си. Писмата показват, че той използва Салкелд като лакмус за качеството на своите идеи.

Синът на Джордж Оруел - Ричард Блеър, казва, че е купил писмата, които да даде на George Orwell Archive в Университетския колеж в Лондон.

Други писма, също закупени от Блеър, отново показват непрекъснатото възхищение на Оруел към бивша любовница – Елинор Жак.

Блеър казва пред британския "Таймс", че писмата показват, че Елинор Жак и Бренда Салкълд са "имали много по-голямо влияние върху него, отколкото се е предполагало първоначално."

"Това бяха много лични писма", казва Блеър. "Смятам, че е имало и физически контакт и с двете жени от време на време. Той харесваше много силни жени. Жени, които имаха мнение. Именно това го привличаше. Това, че ще получи нещо впоследствие за него беше само бонус."

Снимка: Уикипедия

Джордж Оруел, който също е автор на антиутопичните романи "Фермата на животните" и "1984", става широко известен с критиките си към правителствата и тоталитаризма по света.

На 21 януари 2020 г. ще бъде отбелязана 70-годишнината от смъртта на Джордж Оруел.