Нали си спомняте Мария Попова? Представяли сме ви я като една от българките, за които трябва да знаем и с която се гордеем изключително много. Преди време от huffingtonpost.com направиха номинации за достойните и интелигентни дами в интернет пространството. Е, измежду всички тях попадна и Мария.

Оттогава следим с интерес нейния блог Brain Pickings, в който тя винаги предлага преинтересни материали, които четем със затаен дъх. Попаднахме на интересен пост от май тази година, в който главен герой е чаят, а авторът, който представя своите 11 златни правила  за перфектната чаша чай, е небезизвестният писател и журналист Джордж Оруел.

Преди да се впуснете в превода на златните му правила, имайте предвид, че той е британец, а британците боготворят и смятат пиенето на чай за най-британския сред британските ритуали. А, и го пият задължително с мляко – нещо, което за нас изглежда повече от странно.

Джордж Оруел
Снимка: Уикипедия

Правилата на Оруел са извадка от есето „A Nice Cup Of Tea”, написано през 1945 г. и включено в антологията от 1968 г. George Orwell: As I Please, 1943-1945: The Collected Essays, Journalism & Letters, Vol 3. Приятно четене и успях с чая :)

На първо място - трябва да се използва индийски или цейлонски чай. Китайският чай има преимущества, които не трябва да бъдат пренебрегвани в днешно време – той е икономичен и не може да се пие без мляко – но той не е достатъчно стимулиращ. Човек не се чувства по-мъдър, по-смел или по-оптимистичен, след като пие от него. Всеки, който е използвал фразата „чаша хубав чай” знае, че става дума за индийски чай.

На второ място - чаят трябва да се прави в малки количества – това е, в чайник. Чаят, направен в големи съдове винаги е безвкусен, докато чаят направен в чайник има текстура и вкус. Чайникът трябва да е направен от порцелан или керамика. В сребърните чайници чаят не става хубав, а в емайлираните става още по-лош, но пък е достатъчно любопитно, че в калаените чайници (които са рядкост в днешно време) чаят не става толкова лош.