Мая Санду е първата жена президент, избрана след учудващо висока активност в Молдова. Можело, значи!

Страната не е първото място, за което се сещаме, когато мечтаем за почивка. Нито дестинацията, която ще изникне в съзнанието ни, ако търсим лукс или екзотика. Всъщност бившата съветска република е с население от 3,5 милиона души и е една от най-бедните страни в Европа.

Най-близкият ми контакт с Молдова беше русата ми състудентка Ирина. Жена, родила 2 деца във време, в което най-важното за мен бяха купоните в Студентски град и кога майка ми ще прати седмичните джобни. Жена с вечно изморено лице, омъжена за българин, за да избяга от родината си - точно тя олицетворяваше Молдова за мен.  

Мая Санду е на 48 години и не е омъжена. Тя е с тъмна коса, а усмивката й е като дъга, която се колебае дали да се покаже, но все пак просветва.

Снимка: Getty Images

Мая Санду е различна жена.
Като за различна Молдова. 

Да изведе страната от бедността и да даде на хората перспектива - това бяха двете основни послания, които тя отправи преди изборите. Кампанията й мина под лозунга "Време е за добрите хора". Какво още обеща да застъпи в политиката си - вижте във видеото.

Тя призова избирателите да се обединят за изграждането на европейско бъдеще за Молдова, в което да няма олигарси и корупция. Нейната победа беше окачествена като "ново начало" и "победа за молдовската демокрация" от Европарламента.

За работата на същата тази жена Жозел Борел, ръководител на европейската дипломация, написа в профила си в Туитър, че "победата й е отражение на надеждата на хората за живот без корупция".

Гласовете, с които тя беше избрана, бяха наречени предателски. Огромната подкрепа за нея дойде от молдовците, живеещи в чужбина. Около 250 000  работещи и гласували от чужбина бяха наречени "предатели" от действащия държавен глава Игор Дадон. Над 80% от тях са гласували активно за Санду - съперничката му, която може да си позволи стилна официална пола и високи токчета.

Снимка: Getty Images

Какво искат хората от Санду?

Черно-бял кадър на Мая Санду привлече погледите към  фотографа Игор Шимбатор В поста си в Инстаграма той прави семпло сравнение между държавата и семейството.

"Отраснал съм в смесено семейство - баща ми е кореняк молдовец, майка ми е от Приднестровието, рускоговоряща. Мисля, че в Молдова има много такива семейства и те, както и моето, живеят в любов и хармония. Основната мисъл, която искам да споделя, се крие именно в тази фраза. В страната ни, ако се изключат лъжите, манипулациите и ненавистта, които бяха посяти с годините от политиците, всичко може да е така, както е в семейството. В детството ми ме учеха, че в живота най-важното е да си човек и не е важно на какъв език говориш."

Игор Шимбатор се занимава с документалистика и фоторепортажи. Слабост и сила са му портретите и снимките, уловили динамиката и духа на улицата. 

"Искам да живея в родината си, защото като нея няма никъде другаде по света. В никоя друга страна няма да има чичо Петри, който ни пукаше топките, когато паднат в двора му; няма да я има първата ми учителка, първата ми целувка във влака, бабите, продаващи есенни хризантеми... "

Шимбатор споделя, че иска да живее в своята Молдова. "Вярвам, че моята страна може да стане такава, каквато я искаме. Имаме голям потенциал, защото сме отзивчиви, добри, умни и красиви по душа хора. Никога не сме имали кандидат с толкова безупречна репутация. Никога не сме имали такъв голям шанс". 

Мая Санду демонстрира завидни политически албиции. Тя е възпитаник на Харвард, лидер на проевропейска партия, бивш министър на образованието с реформаторско мислене.

Моята Ирина нямаше такива амбиции. Беше й трудно да съчетава ученето, работата, децата и лошия си български език. В трети курс напусна университета и повече не се видяхме.

Старата Молдова има тежко наследство. За пръв път управлението й е в женски ръце - нещо ново и различно. А да поставиш политиката и ръководенето на една държава в ръцете на жена е, без да сме наивни, едно добро начало.