Много известни личности се включиха в протестите вчера, провели се в различни градове на страната. Хората изразиха възмущението си от поредното насилие над жена и поредното странно решение на съда да пусне насилника, който има и други провинения, на свобода.

“Днес трябваше да обясним на дъщеря ни защо отиваме пред Съдебната палата да вдигаме шум – страшно неприятен разговор, въпреки че ѝ спестихме "детайлите". Днес бяхме там, за да не се налага да водим повече такива разговори с нея. За да припомним на тези, които "взимат решенията", че носят отговорност за тях. За да припомним на "мъжете", че силният вдига, а не мачка слабия“ – написаха в Инстаграм Теа Минкова и Наум Шопов.

“Като родител на син и дъщеря, напълно подкрепям написаното на плаката от снимката. Обръщам се този път конкретно към бащите на синове. Момчетата по-често са буйни. В юношеските си години задължително правят много и всякакви простотии, но то е заради хормоните, нелекият преход от момче към мъж и нулевият житейски опит. Всички мъже сме минали през този много смотан период. Но едно от най-важните неща, на които трябва да научим синовете ни, е, че в момента, в който посегнат на жена, дете или на някого, който очевидно е по-слаб физически от тях, с тяхната мъжественост е СВЪРШЕНО!!! Хомо сапиенс от мъжки пол, който упражнява насилие върху хора и животни, е всичко друго, но НЕ И МЪЖ!
Това, уважаеми татковци на синове, трябва да се "набива" в главите на момчетата ни от най-ранна детска възраст. За да има в България достатъчно хора от мъжки пол, годни и достойни да се нарекат МЪЖ“ – категоричен е Александър Сано.

Ивелина Чоева, създател на приложението ZaTeb, помагащо на жертвите на домашно насилие, също е съпричастна на събитията.

“Рядко изказвам мнението си публично, но в този случай няма как да не го направя. Смятам, че трябва да има освен законови промени и обществено задълбочаване в психологическата тема за домашното насилие. Никой от нас не е застрахован да бъде жертва на хора, които някога са били жертва… Всъщност темата е много сериозна и тъжна по същество… Би трябвало да ни накара да преосмислим въпроса за това “какво означава да си мъж?” И какви примери се дават масово на малките момчета по темата за “мъжеството”. Разговорът по въпроса трябва да бъде най-важното започнат, но и задълбочен. Кураж на хората, които се намират в такава житейска ситуация, много от тях нямат късмета да има кой да ги защити“ – написа Сантра.

“Едно от най-тъжните неща на света е смях, който не е на място. Понякога такъв смях е просто глуповато невъзпитан. Понякога е нелеп. А понякога – откровено жесток.
Усмивката на съдия Гьонева успя да съчетае в едно всичките три, докато коментираше нарязаното преди месец момиче и извършителя, пуснат на свобода.
С тази усмивка ще бъдете запомнена, съдия Гьонева. Няма сълзи, които да изплачете, и те да я изтрият. Така ще Ви помним винаги – усмихната като сестра Ратчед” – убедена е Андреа.

“Национално шествие в подкрепа на всеки, пострадал от насилие. Не мълчете! Не сте сами!” – призовава Пам Велидис.

„Исках да си постна друга, някак по-свежа, лятна снимка, но съм погнусена и отвратена не само от деянието на един…, даже не знам как да го нарека… А фактът, че съществува такъв, който го “подкрепя” е повече от скандален! Добре, че има адекватни и разумни хора, които имат нулева толерантност към простотията!“ – написа Ива Екимова.

Писателят Георги Господинов написа във Фейсбук „Патриотизмът им татуиран, ножовете им макетни, свободата им – смърт“.

Той също се включи в протеста пред Съдебната палата в София.