Препоръчваме ви следващия път, когато застанете на ръба на живописна скала или се надвесите над голям водопад за красива снимка, да се замислите, защото това може да е последното нещо, което правите...

Повече от 250 души по света са изгубили живота си през последните шест години, за да получат мечтаното селфи, според ново проучване от група на обществени медицински колежи, базирани в Ню Делхи ("All India Institute of Medical Sciences"). Изследователите предлагат да се създадат забрани за селфита в рисковите райони, които са в близост до водни източници, по високите върхове и на откритите помещения по високите сгради. Идеята е тези райони да са обозначени като "зони без селфи", за да се избегнат рискови ситуации с фатален край.

Снимка: iStock

След анализирането на новинарските съобщения се откриват 259 смъртни случая от този тип в периода от октомври 2011 г. до ноември 2017 г. Информация е публикувана в изданието на "Journal of Family Medicine and Primary Care" през юли-август.

Снимка: iStock

Водещата причина за смъртта е удавяне, а след нея идват инцидентите свързани с транспорта - например, снимка пред спрял влак, както и падането от височини. Има и случаи, които включват животни, огнестрелни оръжия или електричество. Изследването установява, че в Индия има най-голям брой подобни смъртни случаи, но въпреки това има многобройни съобщения за фатални инциденти свързани със селфитата от Русия, САЩ и Пакистан.

Притеснително е, че тази причина за смърт е лесно предотвратима - хората сами се поставят в рискови ситуации заради снимка, която ще споделят в социалните мрежи, за да получат повече харесвания. Толкова много хора компрометират живота си заради подобно нещо и това е плашещо.

Освен това, смъртните случаи свързани със селфитата, са основно с млади хора - повече от 85% от жертвите са на възраст между 10 и 30 години, според проучването. Възможно е случаите да са много повече, но да не са документирани поради проблеми с документите. Само през 2018 г. вече има няколко смъртни случая от този тип. Британският "Independent" съобщи, че през май месец тази година мъж се опитал да си направи селфи с ранена мечка в Индия и е убит.

Снимка: iStock

"ABC News" съобщи, че на 5 септември 18-годишен младеж умира от падането на скала в Националния парк Йосемити. Майката на момчето е казала пред "The Times of Israel", че това се е случило, докато си е правел селфи на ръба на популярния водопад Невада.

Около две седмици по-късно 32-годишна жена от Калифорния се разхожда в "Pictured Rocks National Lakeshore" в Мичиган и се спира на ръба на скала, за да си направи селфи - така се подхлъзва и пада смъртоносно, според "Detroit Free Press".

Снимка: iStock

Хората трябва да осъзнаят, че могат да умрат, докато се стараят да изглеждат атрактивно в социалните мрежи и поемат рискови ситуации... за едната слава. Това е като природно бедствие, но е по-лошо, защото всъщност не е. В някои страни (Русия, Индия, Индонезия) вече се полагат усилия, за да се спре с рискованите селфита.

Преди три години в Русия стартира кампанията "Safe Selfie" чийто лозунг е "Дори милион харесвания в социалните медии не струват вашият живот и благополучие". През 2016 г. Мумбай обяви 16 "зони без селфи" в целия град след поредица от смъртни случаи. По-рано тази година национален парк в Индонезия предложи да се създаде безопасно място за снимки, след като един пешеходец умря, докато се снима, информира "The ​​Jakarta Post".

Лесно е просто да пренебрегнем това рисково поведение, защото понякога смятаме, че не е възможно това да ни се случи - "ще направя тази снимка за пет секунди и рискът е малък". Но ако хората прочетат в медиите, че през последните няколко години почти 150 или 200 души умират от подобни решения, ще разберат, че рискът е прекалено голям.

Независимо дали е селфи или някой ви снима - човешкият живот има по-голяма стойност от това. 

Снимка: iStock