Стивън Кинг и Джоан Роулинг са двама от най-известните писатели на всички времена. Роулинг е авторка на „Хари Потър“ и на набиращата все по-голяма популярност поредица за детектив Корморан Страйк. Кинг пък е автор на 61 романа и всеки един от тях е световен бестселър.

През годините и двамата са си навличали много критики заради твърде либералните си възгледи. Неотдавна Стивън Кинг и синът му Оуен публикуваха заедно роман в който идеята в общи линии е, че жените като цяло са добри, мъжете като цяло са лоши и ако светът се управляваше от жени, щяхме да живеем в рая. За критиките срещу Роулинг пък няма как да не сте чували, тъй като винаги стават медийни сензации. През 2008 г. писателката обяви, че един от основните персонажи в романите за Хари Потър е хомосексуалист – Албус Дъмбълдор. Преди около четири години пък излезе пиесата „Хари Потър и прокълнатото дете“, в която Хърмаяни Грейнджър е чернокожа.

И въпреки всичко, което двамата са направили, въпреки ясното осъждане на дискриминациите и въпреки редовните критики към Доналд Тръмп (който явно символизира всичко, което не е наред със света), двамата писатели пак попаднаха под прицела на защитниците на политкоректността заради техни съобщения в Туитър.

Джоан Роулинг се оказа "трансфоб"

Снимка: Getty Images

Мария Форстатър, 45-годишна жена от Великобритания, загуби работата си, след като обяви в социалните мрежи, че за нея има само два пола – мъжки и женски. Жената заведе дело срещу бившите си работодатели и миналата година го загуби. В своя Туитър Джоан Роулинг се застъпи за нея и написа: „Обличайте се както желаете. Наричайте се както искате. Спете с който и да е достатъчно възрастен човек, стига да е съгласен. Живейте в мир и спокойствие. Но защо изхвърлихте жена от работата ѝ, само защото заяви, че полът е нещо истинско?

Коментарът ѝ беше посрещнат като атака към транссексуалните хора, който са родени с един пол, но се чувстват друг. Писателката беше обвинена, че заема либерални позиции само за да създаде добро впечатление за себе си, но всъщност е трансфоб (човек, който мрази транс хората).

Аз съм гей мъж, който намери безопасност в „Хогуортс“ в детството си,“ написа активистът Шамир Сани. „Но сърцето ми се къса като знам, че транс хората никога няма да изпитат същото.

Снимка: Getty Images

Доста феминистки обаче се застъпиха за Роулинг и обявиха, че ако хора, родени като мъже, получават същите права като тези, родени като жени, това неминуемо ще се окаже „намаляване на правата и защитата на уязвими жени и момичета“. Според много хора биологичният пол, с който е роден човек, не може да се променя, дори и човекът да не се чувства като представител на съответния пол.

Вижте на следващата страница с какво Стивън Кинг заслужи да бъде наречен „назадничав и невеж“ >>>