„Човек е направен от това, което изрича. В последно време ние използвахме думите малко повече, за да пренасяме агресия с тях. Представете си хартиени лодки, много е важно какъв товар носят“, каза известният български писател Георги Господинов в специалното студио на bTV „За буквите“ по повод 24 май. Той казва, че от нас зависи с какво натоварваме лодките, които пускаме към другия.

„Литературата и историите все повече ще се връщат към основната си функция – да създават смисъл, да утешават. В крайна сметка пишем, за да издържим този свят, пишем, за да го разберем, да утешим другия. И за да издържим живеенето в този свят“, казва Господинов.

„Природният интелект следва да се развива. От тук идва културата, отново опираме до работата и до мотивацията“, казва Господинов.

„Този празник, 24 май, винаги ни връща към детството. Ние го помним от деца, вълнуваме се като деца и мисля, че те са в центъра на деня. Децата започват с буквите. Тогава се срещаш за първи път с тях, виждаш, че това, което е написано има смисъл. Важно е на този празник да помислим за децата и да им предадем вълнението си“, смята Господинов.

„Словото за мен е това, което създава вкус, а вкусът е този, който ни помага да се съпротивляваме срещу пропаганда, фалшиви новини и да отделяме истина от неистина, добро от зло. Словото е много повече от начина, по който си говорим и пишем книгите си", казва българският писател.

Вижте какво още сподели Георги Господинов във видеото в сайта на bTV Новините.