Кои са онези невидими сили, които ни задържат на едно работно място, макар то въобще да не ни е “по мярка”? Такива сили са основно наши вътрешни усещания и очаквания, които ни заблуждават да мислим, че дадена работа е подходяща за нас въпреки че въобще не ни харесва.

Ето и кои са петте основни заблуди на служителите, които пречат да погледнем обективно на сегашната си работа и да потърсим друга, по-подходяща за нас:

1. Опасения за излизане от зоната на комфорт

Страх от непознатото и привързаност към отъпкания път са най-големите врагове на начинанието да напуснем лошо работно място. Тези невидими сили са събрани в популярния напоследък термин “зона на комфорт”. Прекаленото ни застояване в тази зона на комфорт се дължи на факта, че тя е пространството с най-ниски нива на страх и стрес. Много често зоната на комфорт на работа се дължи и на факта, че все повече работодатели предлагат опцията за работа от вкъщи. Това допълнително подсилва измамното усещане за комфорт. В повечето случаи тази опция за дистанционна работа се оказва нож с две остриета, тъй като губим както възможността за социални контакти в офиса, така и границата между работното време и личното ни време. Зоната ни на комфорт ни заключва между стени от страх да надскочим себе си и да намерим работа, която наистина да ни пасва.

2. Вяра в подобрение на условията

Вярата е една от най-силно движещите сили, но не и тогава, когато е неоправдана. От психологическа гледна точка, сме склонни да гледаме позитивно и да вярваме в промяната. Дори когато работата ни не ни удовлетворява, пак търсим признаци, че нещата ще се подобрят. Едни от най-честите негативни аспекти на дадена работна позиция са ниското заплащане, както и лошо отношение колегите или дори тормоз на работното място. Много често само и само за да ни задържат на работа, работодателите обещават, че ще ни увеличат заплащането или че ще направят промяна в екипа. Ние им вярваме, защото са авторитети и защото смятаме, че повечето хора си държат на думата. В действителност обаче понякога установяваме, след месеци чакане, че всъщност нищо не се променя. Ето защо не трябва да се оставяме да бъдем заложници на сляпата си вяра в промяната на условията на труд.

3. Инвестиция на време и усилия

Друг път не вярата, а чистият прагматизъм ни задържа на лошо работно място. В момента, в който се замислим да напуснем работата, която не харесваме, се замисляме за инвестицията до момента. Обикновено сме инвестирали твърде много време и усилия, за да стигнем до позицията, на която се намираме в момента. Случва се инвестицията да е в социалните контакти, които сме натрупали на работното място. Харесваме колегите си и сме инвестирали време и усилия да се сприятелим с тях, което ни носи позитивни емоции. Във всеки от изброените случаи обаче не интересът към работата ни задържа, а заблудата, че инвестицията, която сме направили, трябва да ни се изплати. По този начин губим ценно време, през което бихме могли да се развиваме в други посоки, по-подходящи за нас.

Снимка: iStock

4. Страх от ненамиране на работа

Напускането на което и да било място е свързано непременно с търсенето на ново такова. И тук често се появява страхът от невъзможността за намиране на нова работа. Това е една от основните заблуди, които ни закотвят на неподходящо за нас място. Особено ако сегашната ни работа е свързана с много добри допълнителни придобивки, може да се опасяваме, че на потенциалното ново място няма да имаме достъп до такива. Да търсим нова работа определено е трудоемко и не винаги лесно занимание, което често преминава поне през няколко неуспешни опита. Тези опити обаче само показват, че все още не сме намерили точното за нас място за работа. Поради тази причина не бива да се отказваме, а да се мотивираме да намерим правилното за нас място, вместо да се закотвяме на неподходящо такова.

5. Възможност за растеж в йерархията

Съществува и ситуация, при която възможността за растеж в йерархията е основна заблуда, която ни задържа на дадено работно място. Така например, много адвокати, финансисти и хора с други корпоративни функции се надяват години наред на сериозно повишение, готови да жертват факта, че не се чувстват удовлетворени от работата си. Сериозен проблем се оказва именно парадоксът, че от една страна, не харесваме работата си, от друга страна, се стремим към повишение, за да подобрим материалното си положение. Но дори да подобрим материалното си положение, работното място няма да се подобри с него. Оттам би пострадало само нашето емоционално и психологично състояние, макар материално да сме значително по-добре обезпечени. Още по-голям проблем и разочарование би настъпило, ако се окаже, че всички жертви, направени в името на повишението, са били напразни, и не се издигнем в йерархията на компанията.

Важно: Не се оставяй да бъдеш закотвен на лошо работно място, а се регистрирай за първото издание на Кариерен кошер, за да намериш правилната за теб професионална реализация. Кошерът събира всички заинтересовани на 4 септември 2019 г. от 12:00 ч. в Интер Експо Център. Достъпът е безплатен, но се изисква регистрация.

bTV и LadyZone.bg са основни медийни партньори на Кариерен кошер 2019.