Привидно може да е твърде обикновено ястие, но всъщност муската е от типа храни, от които може буквално „да си оближем пръстите“. И да се изкушим за още и още.
Произходът на мусаката се открива още в древни времена и се асоциира с различни културни влияния. Според редица източници родината на ястието е Близкият изток - и древните арабски, персийски и турски кухни. Още тогава се е отличавало с богатия си вкус, получен от смесването на месо, различни видове зеленчуци и много подправки.
И благодарение на исторически събития и културни обменни пътища, мусаката се разпространява и в други краища на света, достигайки и Балканския полуостров и превръщайки се в част от националната кухня на народите му.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
Българската мусака
Макар да е известна по света преди всичко като гръцко ястие, българският вариант на мусаката по нищо не отстъпва по вкусови качества. За някои дори е предпочитана, тъй като съдържа в по-голямо количество любимия почти на всеки картоф.
Рецептата е опростена, но пък това я превръща в по-лесна за приготвяне. Варира според локалните вкусове и традиции.
Продуктите за една примерна рецепта са:
- 700 гр мляно месо – обикновено 50% свинско и 50% телешко,
- 1 кг картофи
- 2-3 моркова
- 1-2 глави кромид лук
- подправки - черен и червен пипер, чубрица, магданоз
Едно от най-специфичните неща на българската мусака е заливката. Тя се приготвя обичайно от яйца, кофичка кисело мляко, брашно, сол и 1-2 щипки сода бикарбонат.
И надали има някой, който би останал безразличен към сервираната му чиния с току що приготвена гореща мусака, гарнирана с кисело мляко.
Фенове на ястието са дори момичетата от „Ергенът“. Някои от тях дори открито са се хвалили с умението си да приготвят мусака – още една причина да не оставят безразличен никой мъж.
Гръцка мусака
Мусаката в южната ни съседка значително се отличава – не толкова по форма и вид, колкото заради съставките. Ястието се превръща в основен елемент от гръцката кухня през 20-те години на миналия век, а съвременната ѝ версия е създадена от гръцкия готвач Николаос Целемендес. Позната е като “Мусака Тахини” и съчетава слоеве от няколко вида зеленчука, богато залети със сос от яйца и мляко.
Стандартната гръцка рецепта включва следното:
- 500 гр. кайма от телешко или овнешко месо
- 3 картофа
- 2 патладжана
- 1 глава лук
- 1 глава чесън
- Подправки - 3 щипки захар, индийско орехче, канела, черен пипер, сол
Това, което отличава гръцката мусака е бешамеловият сос, който се прави от пълномаслено мляко, масло, брашно, жълтъци, пармезан. Характерна е и подредбата на пластове – най-отдолу се поставят патладжаните, върху тях се нарежда месото, а най-отгоре: сосът. Често, за завършек се настъргва кашкавал/пармезан и галета.
И все пак, независимо от различията, мусаката остава символ на балканската общност. Тя е популярна и в Сърбия, Румъния – и навсякъде пресъздава вкусове, свързани с традициите и историята на местната култура. Затова е трудно да се говори за класическа рецепта за мусака. Още повече, че с времето тя се развива, променя се, носейки отпечатъка на епохата.
И още един вариант на мусаката - с картофено пюре:
Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK
Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM
Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK