Привидно може да е твърде обикновено ястие, но всъщност муската е от типа храни, от които може буквално „да си оближем пръстите“. И да се изкушим за още и още.

Произходът на мусаката се открива още в древни времена и се асоциира с различни културни влияния. Според редица източници родината на ястието е Близкият изток - и древните арабски, персийски и турски кухни. Още тогава се е отличавало с богатия си вкус, получен от смесването на месо, различни видове зеленчуци и много подправки.

И благодарение на исторически събития и културни обменни пътища, мусаката се разпространява и в други краища на света, достигайки и Балканския полуостров и превръщайки се в част от националната кухня на народите му.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Българската мусака

Макар да е известна по света преди всичко като гръцко ястие, българският вариант на мусаката по нищо не отстъпва по вкусови качества. За някои дори е предпочитана, тъй като съдържа в по-голямо количество любимия почти на всеки картоф.

Рецептата е опростена, но пък това я превръща в по-лесна за приготвяне. Варира според локалните вкусове и традиции.

Продуктите за една примерна рецепта са:

  • 700 гр мляно месо – обикновено 50% свинско и 50% телешко,
  • 1 кг картофи
  • 2-3 моркова
  • 1-2 глави кромид лук
  • подправки - черен и червен пипер, чубрица, магданоз

Едно от най-специфичните неща на българската мусака е заливката. Тя се приготвя обичайно от яйца, кофичка кисело мляко, брашно, сол и 1-2 щипки сода бикарбонат. 

И надали има някой, който би останал безразличен към сервираната му чиния с току що приготвена гореща мусака, гарнирана с кисело мляко.

Фенове на ястието са дори момичетата от „Ергенът“. Някои от тях дори открито са се хвалили с умението си да приготвят мусака – още една причина да не оставят безразличен никой мъж.

Гръцка мусака

Мусаката в южната ни съседка значително се отличава – не толкова по форма и вид, колкото заради съставките. Ястието се превръща в основен елемент от гръцката кухня през 20-те години на миналия век, а съвременната ѝ версия е създадена от гръцкия готвач Николаос Целемендес. Позната е като “Мусака Тахини” и съчетава слоеве от няколко вида зеленчука, богато залети със сос от яйца и мляко.

Стандартната гръцка рецепта включва следното:

  • 500 гр. кайма от телешко или овнешко месо
  • 3 картофа
  • патладжана
  • 1 глава лук
  • 1 глава чесън
  • Подправки - 3 щипки захар, индийско орехче, канела, черен пипер, сол

Снимка: iStock

Това, което отличава гръцката мусака е бешамеловият сос, който се прави от пълномаслено мляко, масло, брашно, жълтъци, пармезан. Характерна е и подредбата на пластове – най-отдолу се поставят патладжаните, върху тях се нарежда месото, а най-отгоре: сосът. Често, за завършек се настъргва кашкавал/пармезан и галета.

И все пак, независимо от различията, мусаката остава символ на балканската общност. Тя е популярна и в Сърбия, Румъния – и навсякъде пресъздава вкусове, свързани с традициите и историята на местната култура. Затова е трудно да се говори за класическа рецепта за мусака. Още повече, че с времето тя се развива, променя се, носейки отпечатъка на епохата. 

И още един вариант на мусаката - с картофено пюре:

Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK

Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM

Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK