Туршиите, салатите, дори и локумът (японското мочи) са само част от нещата, по които кухните на България и Япония си приличат. "Разликата е, че те поднасят ястията си по един съвършен начин и имат по-голямо отношение към продуктите, от което можем да се учим" - казва шеф Петър Михалчев в "Преди обед". 

Повече от 20 г. той е влюбен в японската кухня. Сега е избран да се включи в инициатива на японското министерство на риболова, околната среда и водите, в която се готвят японски ястия с български продукти и обратно. В началото на годината пък стана и първият посланик в България на добра воля за популяризиране на японската кухня. 

В проекта на японското министерство с него участва и личният готвач на японския посланик у нас - Низоми Фурутани. Той много харесва традиционната българска баница. Наскоро я приготвя като сам си меси корите, но вместо сирене слага сладък червен боб.  

"Получих доста добра оценка на този вариант. Когато се прибера в Япония ще я прготвя пак" - разказва той. 

За проекта двамата приготвят мусака. Особеното е, че заменят традиционния картоф със сладък такъв и добавят мисо - ферментирала соя.

"Тя е леко солена и със сладкия картоф се балансират добре. Получава се хубав баланс. Всички са възхитени!" - споделя шеф Михалчев.

Повече вижте във видеото.

Цялото предаване гледайте на btvplus.bg