Шеф Петър Михалчев впечатлява не само с кулинарните си умения, но и с нетрадиционните си домашни любимци. Ко-водещата Рая Пеева от "Преди обед" гостува в неговата къща на село.

Кика и Охка са учаши бухали, които шеф Михалчев отглежда в двора си. Любопитното около имената им е, че са кръстени на японски оръжия. Да се занимава с тези особени птици го кара спомен от детството.

"Като бях малък, с баща ми прекарвахме доста време тук. Имаше много бухали, сови, орли, мишелови... Но хората бяха решили, че трябва да ги застрелят, защото заплашват местния добитък. Сега тук се навърта само една кукумявка", разказва за миналото си шеф Петър Михалчев.

Неговото желание е да размножава птиците и да върне популацията в селото.

Любимците му са от вида евразейски ушат бухал. Те живеят на двора, на разстояние един от друг, защото все още не се познават.

Кика е на 3 години и идва от Испания, а мъжкият бухал е на 8, родом от Германия.

"Кълвала ме е, но така просто да ми каже - "Внимавай, аз съм лоша!" Не е нещо страшно. Това не е точно домашен любимец. Това си е полудива птица", разказва за животните още Петър Михалчев. 

Менюто на птиците е разнообразно. Ядат само сурово месо - зайци, пилет и пъдпъдъци. Всъщност тези птици са много силни и могат да убият дори чакали. В хралупи на представители на този вид са намирани кости от орли и сърни.

Отпадането на своята избраница за златна престилка в MasterChef той коментира с особеност, която хората от Изтока имат. "За азиатците сиренето е нещо много солено и те не го ядат".

Шеф Михалчев от години има и друга страст в живота си - Япония и кухнята на тази страна. "От 11-12 години по два пъти годишно задължително пътуваме със съпругата ми до там - на обучение, шопинг и туризъм. Там се чувствам като в собствени води. Кухнята им ме грабна много, защото е прецизна и всяко ястие се поднася с уважение и има символика."

Вкусни ястия поднася и на своята гостенка от "Преди обед", с които иска да я  върне в детството. Баба Цола, която е негова съседка, е изпекла питка, а шеф Михалчев сипва в чашата й биволска мътеница с масло и чубрица.

Цялото предаване гледайте на btvplus.bg.