Шеф Петър Михалчев стана първият българин посланик на добра воля за популяризиране на японска кухня. Връчена му бе почетна грамота от посланика на Япония в България за 2021 г. Хироши Нарахира. Шеф Михалчев беше високо оценен за своята разнообразна дейност, свързана с разпространението на японската кухня в България, както и за дългогодишния си труд в тази сфера. Грамотата е и знак на признателност към него за насърчаването на приятелските отношения между Япония и България чрез храната.

Според шеф Михалчев на българина му трябва съвсем малко, за да се докосне до умами - петия вкус, характерен за японската кухня. Това споделя той за "Тази сутрин". Повече от 20 години татуираният готвач изпитва истинска кулинарна любов към японската кухня. "Както българската кухня не е само шопска салата и мусака, така и японската кухня не е суши" - казва той. 


Въпреки че Япония е на 15 000 километри от България, Петър Михалчев е на мнение, че страната не е толкова далечна. Особено когато може да бъде "приближена" само с една чиния. А чинията с японска кухня е цветна и сезонна, направена с 5 техники, 5 цвята и 5 вкуса. 

Неслучайно уменията на шеф Михалчев са забелязани от правителството на Япония. "Досега 145 готвачи от 44 държави са били назначени за посланици на добра воля, от които само 10 са от Европа. Шеф Михалчев официално стана един от тях, за което искам да го поздравя от все сърце" - казва посланикът на Япония у нас.  

В новия сезон на "Мастършеф" вкусните ястия от Япония ще предизвикват въобржението и уменията на готвачите.

"Ще обиколим света с една чиния. А един от полетите ни ще бъде от Япония" - издава подробности за предаването шеф Михалчев. 

Низоми Фурутани, личният готвач на посланика у нас пък, прави друг "полет" в чиния - приготвя таратор в японска интерпретация. 

"Начинът на поднасянето на ястието, както и балансът на цветовете са особено важни в японската кухня. Тя не е само само суши и темпура."

Той харесва българската кухня и е силно впечатлен от таратора. Приготвя го с кисело мляко и топъл бульон. Ако шеф Михалчев беше ястие, какво щеше да бъде? "Ние българите обичаме много боб. В японската кухня има много десерти с боб. И може би бих се описал като адзуки (вид ситен боб, разпространен в азиатските държави)."

Снимка: facebook.com/EmbassyOfJapanInBulgaria

С цел насърчаване популяризирането на японската кухня и хранителна култура по света през януари японското министерство на земеделието, горите и водното стопанство назначи за посланици на добра воля нови 36 чуждестранни професионалисти в областта на японското кулинарно изкуство. За първи път от България бе избран такъв посланик в лицето на Петър Михалчев.

Цялото видео гледайте на btvplus.bg.