През 2018 г. в кюстендилското село Мазарачево една крава изчезва от обора на своите стопани. Откриват я по-късно от другата страна на националната граница – в Сърбия. За нещастие на цялото семейсвто, се оказва, че тя не може да се върне обратно у дома, тъй като според европейските закони би представлявала риск за пренасянето на заразни болести, опасни както за животните, така и за хората. Според закона животното би следвало да бъде евтанизирано. Новината се разпространява светкавично из всички социални мрежи и медии. За нея чуват и известни личности като бившия английски евродепутат Джон Флак и музикалния изпълнител Пол Маккартни. Те се застъпват за животното. Последва петиция и официални писма до висшестоящи управници. Това довежда до щастлив завършек на историята и кравата Пенка остава жива. Оттогава досега тя е станала два пъти майка на теленца, едно от които носи името Джон Флак.

 

 

Вдъхновена от историята Савина Топурска създава книга с великолепни илюстрации. Тя е придружена и с музиката на французина Андре Сер-Милан. Разговаряхме със Савина, която по това време живее и учи във Франция

Савина, как дойде идеята за тази книга?
Още от 2017 година исках да реализирам проект, свързан с "модерния живот" на българското село. В началото посещавах обори на познати и непознати, снимайки селскостопанските им животни и слушайки историите на собствениците им. След това посетих и ферма, финансирана по европейски проект, запознах се с един млад овчар, който пуска на овцете си музика от Youtube, докато ги води на паша. Съзнателно бях в търсене на история, която да разкажа и да я превърна в символична за времената, в които живеем.

Снимка: Личен архив

Вдъхновявах се от творчеството на френския режисьор Раймон Депардон, който е автор на документаления филм "Модерен живот". Това мое търсене бе и бягство от съвремието, както и челен сблъсък с невъзможността това да се случи. Така след много срещи и четива, през 2018-а чух за изгряващата звезда Кравата ЕвроПенка - кравата, която преминала сръбската граница, подгонена от вълци и прекарала две седмици в Сърбия. Същата крава, която искаха да умъртвят, защото била потенциален риск за пренасянето на заразни болести. Това се случва на фона на напрегнати събития - евтанизицията на безброй животни, за които имаше съмнения, че са болни от африканската чума, както и мигрантски вълни от няколко години. През 2019 година реших, че трябва да "вкореня" точно тази история в своя проект, като създам "книга като на кино" - метафора на нашето време, която представя въпроси за медийна власт, административни правила и новите технологии.

Колко време ти отне проектът?
Проектът се създаде в период от две години от момента, в който реших, че ще работя по тази история. Най-напред реших всичко концептуално, а след това преминах към реализацията на рисунките, текст и музика. Междувременно тайно се надявах да срещна издатели, които да пожелаят да издадат книгата. Но желанието ми бе да се срещна с тях по естествен начин, приятелски бих казала. Така чрез общ познат - инж. Петер Стойнов, председател на Софийския дискусионен форум, се запознах с Виктор Лилов и Йордан Йорданов - издателите от Black Flamingo Publishing. Усетих, че сме на една честота и че съвместната работа по проекта ще е повече от приятна. Така и се случи - заедно посетихме сем. Харалампиеви, собствениците на кравата Пенка, и потърсихме тяхното съгласие за издаването на книгата. Разбира се, те се съгласиха, а след това хапнахме и торта с облика на Пенка (смее се).

Снимка: Личен архив

Каква техника си използвала?
Техниката е семпла - рисунки с тънкописец върху картон. Нищо специфично. Сложното бе как да съчетая пластичното, литературното, кинематографското и музикалното изкуство в едно? Отне ми доста време. И стана арт книга. Нито за малки, нито за големи. Достъпна за всеки, без да се превръща в комерсиална. Наивният рисувателен израз, краткият текст, динамичната музикална композиция на Андре Сер-Милан и цялостният екип музикални композитори създаде нещо, което е много комплексно, но същевременно и много семпло. Моята цел бе да разкажа историята на хората за хората и аз, както Пенка, да поваля всички граници, премеждия.

Какво е посланието?
Послание няма. Има покана за размисъл. Моето послание е да търсим, това, което намираме. Защото няма правилно и грешно, има тук и сега. Посланието ми не е пожелание, а опит да го провокирам както у читателя, така и в себе си.

Кажи ни малко за музиката
Музиката е дело на френския композитор на съвременна музика Андре-Сер Милан. В нея участват и музикалните изпълнители - Елена Иванова /мецосопран/, българка, живее и работи във Виена, Рула Сафар /мецосопран/ - ливанка, живее и работи във Франция, Марион Тасу /сопран/ - фрацузойка, живее и работи във Франция, Женувие Лоренсо, цигулка - французин, живее и работи във Франция, Алис Икман, виолончело - французойка, живее и работи във Франция, Пиер Морле, бароково виолочело - французин, живее и работи във Франция, Марио Паруто, змия - французин, живее и работи във Франция, Квартет „Дебюси“ - французи, живеят и работят във Франция. Трио KDM: Антони Милет, акордеон, Жул Дуро & Башар Калифе, ударни инструменти - французи, живеят и работят във Франция.

Музикалната композиция, създадена от френския композитор на съвременна музика Андре Сер–Милан, е съставена от множество лайтмотиви, чрез които анекдотите стават универсални. Включени са вокални гласове, инструментална музика, елетроника и атмосферни записи. Цялостното произведение се превръща в “радиодрама”. Певческите гласовете се преплитат с разказа, създавайки усещане за загадачност и драматичност.

Снимка: Личен архив

Как е кравата Пенка днес, знаеш ли?
Пенка днес е много добре. Тя е станала майка на две теленца от 2018-а на сам, като първото е кръстено на английския евродепутат Джон Флак. Тя споделя обора и с други крави, живее високо в планината на чист въздух.

Ще изпратиш ли на Пенка едно копие?
Да, разбира се! Сем. Харалампиеви вече видяха макета на книгата и много им хареса.

Кравата ЕвроПенка

© 2020 Савина Топурска, текст, рисунки, графично оформление
© 2020 Андре Сер- Милан, музикална композиция, редактиране и смесване
© 2020Black Flamingo Publishing
В музикалната композиция участват и :

Елена Иванова /мецосопран/, българка, живее и работи във Виена.
Рула Сафар /мецосопран/ - ливанка, живее и работи във Франция.
Марион Тасу /сопран/ - фрацузойка, живее и работи във Франция.
Женувие Лоренсо, цигулка - французин, живее и работи във Франция.
Алис Икман, виолончело - французойка, живее и работи във Франция.
Пиер Морле, бароково виолочело - французин, живее и работи във Франция.
Марио Паруто, змия - французин, живее и работи във Франция.
Квартет „Дебюси“ - французи, живеят и работят във Франция.
Трио KDM: Антони Милет, акордеон, Жул Дуро & Башар Калифе, ударни инструменти - французи, живеят и работят във Франция

Сайт: www.penkathecow.com