От 26-ти до 30-ти октомври, от 18 часа, всеки почитател на традиционните за Япония изкуства - икебана, бонсай и хайку, може да се потопи в света на прекрасното и съвършеното на изложбата “Традиции и вдъхновения от Изтока”. Събитието ще се състои в Държавния културен институт към МВнР (ул. „Алфред Нобел” 2, срещу входа на МВнР), като част от инициативата 22-ри дни на японската култура в България. Входът е свободен.

Японската прецизност и любов към съвършенството от край време предизвикват любопитството на българина. Страната на изгряващото слънце има богата култура и традиции, много различни от нашите. А всичко, което е далечно и малко познато, предизвиква интерес. В японската култура няма излишни жестове, цветове и акценти. Всеки използван елемент носи своето значение и символика. Известната чаена церемония е израз на гостоприемството и мисъл за другия. Театърът Но е въплъщение на естетика на съкровената и дълбинна красота.

Ако и вашият интерес се простира по далеч от гледане на филмите на осмото дете на Исаму и Шима - Акира Куросава, посетете изложбата, защото там ще видите страхотни неща.

В рамките на изложбата школата по икебана “Сога” ще представи изкуството чрез композиции от разнообразни есенни цветя. Ще разкрият тайни от вековната философия, които се пазят живи и до днес, както и принципи на древното японско изкуство. Икебаната не е просто подреждане на цветя по определен начин. Това е най-красивият начин, по който може да се изрази уважение към природата.

Изложбата ще запознае посетителите и с тънкостите на бонсай изкуството. В буквален превод от японски "бонсай" означава "засадено в поднос". В Япония, където религията проповядва преклонение към природата, възрастта и предците на човешкия род, бонсай е високо почитано изкуство. То символизира битката на едно дърво с природните стихии и като всяко живо същество расте на години и има своя индивидуалност и характер.

“До ден-днешен традицията на отглеждането на миниатюрни природни пейзажи се предава с любов от баща на син като свидна семейна реликва. Понякога са нужни поне три поколения, за да се създаде един истински съвършен бонсай. Важно е да притежаваш много търпение, творческо виждане и фантазия” - разказва Петър Светославов, председател на Бонсай Клуб – България.

Всеки, който се интересува от дърветата-джуджета в малки саксии ще може да получи информация и практични съвети за тяхното отглеждане и поддръжка от професионалистите от Бонсай клуб – България.

Като част от изложбата могат да се видят творбите хайку,  хайга и суми-е, представени от Българския хайку съюз. Любителите на японското изкуство ще се насладят на калиграфските интерпретации на художника Александър Теллалим по хайку творби от японски и български автори. Хайку са най-кратките стихове в света - само с няколко думи рисуват красотата на природата и на човешката душа.