"Равносметка" е темата на първата самостоятелна изложба на новоизгряващата българска артистка Ивелина Момчева, която работи в стилистиката на комикс арт.

Експозицията включва живописни произведения и обекти, които разглеждат темата за социализма и демокрацията през погледа на младия човек, роден и израснал в периода на преход. Изложбата е опит за отговор на един от най-съществените въпроси за културата ни по времето на комунистическия режим – свободата.

"Свободата е личен избор! А изкуството е свобода", заявява Ивелина Момчева пред Ladyzone.bg.

Изложбата "Равносметка" се открива утре (5 август) в софийската галерия ONE и ще продължи до края на месеца.

Родена през 1988 г., Ивелина Момчева е новоизгряваща артистка, базирана в София, България. В творчеството си поставя като водещ акцент теми със социална значимост като идентичност, ценности, консуматорство и екология. Определя себе си като бунтар. Живяла е в Англия и Обединените арабски емирства, което обогатява нейния мироглед на творец по специфичен начин и й дава възможност за обмен със значими имена от съвременното изкуство и световната арт сцена. Тя се завръща в България за да сподели опита, който получава от своите артистични посоки.

"Идеята за изложбата се роди преди два месеца - малко повече от месец преди да се случат сегашните събития с протестите. За да усети и разбере изложбата, човек трябва да я посети", казва Ивелина Момчева. 

"Самата изложба е равносметка, която всеки един от нас трябва да осмисли. Чрез директни символи съпоставям две епохи - загубените ценности, морал... Какво сме имали и какво имаме сега", допълва артистката.

"Съвременната позиция на авторката до известна степен дава възможност за независим и безпристрастен сравнителен опит за анализ на ценностите от социалистическия реализъм и сегашната пазарна демокрация, но разбира се субективизмът не може да бъде избегнат. Трийсетте години на преход е достатъчно време да се направи рекапитулация на този период, като се извърши сравнение на плюсовете и минусите на епохата преди 1989 г. - тази на социализма или "соца", както е модерно да я наричат, с плюсовете и минусите на прехода, който условно може да определим като време на "демокрацията". Такава рекапитулация е необходима, защото няма как да оценим плодовете на демокрацията, ако не я сравним с предшестващия 45-годишен период. Изложбата е изпълнена в стил, който чрез директни символи съпоставя или по-скоро задава едни от основните ценности на двата периода: темата за мъжеството, семейството, навлизането на технологиите и контрола над групите от хора. Това са актуални въпроси и днес, които все още ни вълнуват и карат да задаваме въпроси в търсене на истината", казва кураторката и галеристка Десислава Зафирова.

"Изложбата на Ивелина Момчева задава гледни точки, чрез всяко едно от произведенията си, които могат да възбудят отделни дискусии между зрителите. Темите са безкрайни и едва ли скоро някой би могъл да даде еднозначен отговор за това кое е правилно като посока на мислене и кое не, кое е ново и кое старо! Дали ходенето в казармата преди демокрацията е изграждало мъжа или сегашният култ към помпането на мускулите?! Авторката неслучайно избира директните символи, които имат за цел да провокират "разглезените" от изобилната интернет информация съвременни хора. Тези хора нямат време да развиват асоциативно мислене. Те търсят информацията сега и на момента и преминават към следващата тема мигновено", допълва Зафирова.