Във вторник в сайта на списание “Harpers” беше публикувано отворено писмо, подписано от 150 известни личности, писатели, философи, политолози и учени. Те призовават за пълноценен диалог, когато става дума за сериозни теми и се обявяват срещу културата на отхвърляне, която настоява за крайни мерки срещу всеки, който не споделя определени възгледи. Сред хората, които подписаха писмото, са писателите Джоан Роулинг (“Хари Потър”), Маргарет Атууд (“Разказът на прислужницата”), Салман Рушди (“Сатанински строфи”), политологът Франсис Фукуяма, шахматистът Гари Каспаров и други.

Повод за написване на писмото са протестите за правата на чернокожите и вълната от атаки срещу всеки, който не изповядва 100% от възгледите на най-крайните активисти. Редица известни личности бяха обявени за расисти, след като отказаха да променят профилните си снимки в социалните мрежи, за да покажат подкрепа към протестите. Други бяха нападнати, защото критикуват насилието, грабежите и разрушаването на исторически паметници, които съпътстват протестите.

Крайните привърженици на движението BLM подеха кампания да бъде заличено всичко (без значение дали става дума за история или изкуство), което може да бъде изтълкувано дори като най-бегъл намек за расизъм.

Снимка: Getty Images

В отвореното си писмо интелектуалците се обявяват срещу тези крайни мерки и най-вече срещу липсата на диалог. Под привидно правилен предтекст, някои хора използват ситуацията, за да атакуват, обиждат и тормозят други.

Свободното обменяне на информация и идеи, които са в сърцето на либералното общество, срещат все повече пречки”, пише в писмото. “Все по-често хора призовават за бързо и тежко възмездие в отговор на думи и идеи, които се считат за неправилни.

Текстът продължава: “Редактори биват уволнени, защото са позволили да се публикуват противоречиви статии, изтеглят се книги от пазара, защото не са достатъчно “автентични”, на журналистите им е забранено да пишат по определени теми, уволняват професори, които цитират литературни произведения в часовете си, изследователи губят работата си заради реакциите, които предизвикват трудовете им и председатели на организации биват изхвърлени заради глупави грешки.

Съвсем очаквано подписалите писмото бяха подложени именно на това, срещу което се обявяват - жестока критика, отхвърляне и призиви да променят позицията си. Само няколко часа след публикуването му, падна и първата жертва - писателката Дженифър Финли Бойлан се извини за първоначалната си подкрепа към текста:

Не знаех кой друг е подписал писмото. Мислех, че подписвам позитивно, макар и не съвсем ясно, послание срещу интернет тормоза. Знаех, че Чомски, Стаймен и Атууд са там, така че си мислех, че съм в добра компания. Ще си понеса последствията и съжалявам.

Дженифър Финли Бойлан очевидно говори за присъствието на писателката Джоан Роулинг сред подписалите писмото. Миналия месец Роулинг беше набедена за трансфоб и от тогава всичко, което казва и прави, за да обясни позицията си, остава неразбрано от транс активистите, които призовават за бойкот на книгите ѝ и атакуват авторката на “Хари Потър” с ужасни обиди в социалните мрежи.

На Роулинг ѝ беше отказана възможност за диалог дори от двата най-големи сайта, посветени на “Хари Потър”, които публикуваха изявление, че се отричат от нея и повече няма да публикуват нищо, свързано с личността ѝ. Създателят на по-големия от двата сайта беше един от малкото хора, които се застъпиха за Роулинг и в резултат на това собственият му сайт го заклейми и се отрече и от него.

Все пак почитателите на Роулинг се надяват, че за разлика от Дженифър Финли Бойлан, останалите хора, подписали писмото, като Ноам Чомски и други признати интелектуалци, са разбрали какво четат, преди да сложат подписа си под текст, призоваващ да не се отхвърлят хора само заради различното им мнение и няма да отхвърлят Джоан Роулинг… само заради различното ѝ мнение.