Джоан Роулинг, авторка на популярната поредица за Хари Потър, за пореден път разгневи част от последователите си в Туитър, след като отново заяви убеждението си, че съществуват само два биологични пола и те не могат да се променят. Това стана след като писателката попадна на статия, призоваваща за по-справедлив свят за жените. За да избегнат използването на думата “жени”, авторите на статията са използвали израза “хора, които менструират”.

Хора, които менструират? Сигурна съм, че имаше някаква дума за такива. Може ли някой да ми помогне? Wumben? Wimpund? Woomud?” (на английски правилната дума за “жени” е women)

Посланието ѝ предизвика много негативни коментари, което не се случва за пръв път. Миналата година най-популярната авторка в света публично се застъпи за британката Мария Форстатър, която беше уволнена, след като е отказала да се отнася към мъж, считащ се за жена, като към другите жени. Тогава Роулинг написа, че признава правото на всеки да се облича или да се чувства както иска, но не е редно жена да губи работата си, защото защитава факта, че при хората съществуват само два биологични пола - мъжки и женски.

Тогава представители на ЛГБТИ общността обвиниха писателката, че само се преструва на толерантна към различните, а всъщност е трансфоб и мрази транссексуалните - хора, родени в тяло от единия пол, които чувстват, че принадлежат към другия.

Човек протестира срещу концепцията за само два пола
Снимка: Getty Images

След новите коментари на Роулинг, противниците ѝ опровергаха трансфобското твърдение, че само жените имат цикъл - мъжете, родени в тяло на жена, също менструират, посочиха някои хора в коментарите. Джоан Роулинг обаче отказа да приеме твърдението, че биологичният пол е състояние на ума или нещо, което може да се променя:

Ако полът не е реален,” написа тя, “тогава няма еднополови връзки. Ако полът не е реален, реалността на жените по целия свят бива заличена. Познавам много транссексуални хора, които обичам, но ако премахнем концепцията за биологичния пол, премахваме и възможността на много жени да проведат смислена дискусия за собствения си живот. Не е омраза да говориш истината.

В английския език има две думи за това, което ние наричаме “пол”. Едната е “gender” и означава социалната роля на пола, другата е “sex” и обозначава пола, с който се е родил някой. Прието е, че социалният пол може да се различава от биологичния, но няма консенсус по въпроса дали жена, родена в мъжко тяло, трябва да получава същото отношение като жена, родена в тяло на жена.

От една страна разделението изглежда като дискриминация, но от друга мъжките и женските тела се различават. Ако приемем, че социалният пол е по-важен от биологичния и жените трябва да получават равни права, без значение в какво тяло са се родили, това би означавало например мъже, считащи се за жени, да участват в женски спортове, което би им дало предимство.

Идеята, че жени като мен, които от десетилетия съчувстват на транс хората, защото осъзнават, че са еднакво уязвими от мъжката агресия, “мразят” транс хората, защото смятат, че биологичният пол е нещо реално и има последици, е нелепа.

Уважавам правото на всеки транссексуален да живее по начин, който чувства автентичен и който му харесва. Ще застана до вас, ако сте дискриминирани заради това, че сте транссексуални. Но от друга страна всичко в живота ми е повлияно от това, че съм жена. Вярвам, че не е признак на омраза да кажа това.

Джоан Роулинг винаги е била ангажирана с борбата за равенство на хората с различна сексуална ориентация, макар и тя да остава на заден план след битката ѝ срещу детската бедност. Малко след като публикува последната книга от поредицата за “Хари Потър”, Джоан Роулинг предизвика много дискусии с разкритието, че един от главните и най-обичани персонажи в книгата, директорът на училището за магия и вълшебство “Хогуортс”, е хомосексуалист и е имал връзка с черния магьосник Гелърт Гринделвалд (и двамата са важни персонажи във филмовата поредица “Фантастични животни”).

Джоан Роулинг разгневи много консервативни хора, когато разкри, че Албус Дъмбълдор (в новите филми ролята се изпълнява от Джъд Лоу) е хомосексуалист
Снимка: Getty Images

Много засегнати от мнението ѝ за транссексуалните заплашиха да спрат да я следват и коментираха, че е предала цялото “Хари Потър” поколение. Някои дори заплашиха, че ще горят книгите ѝ, но това не притесни особено писателката, която от години получава подобни заплахи, предимно от хора, недоволни от либералните ѝ възгледи и откритите нападки срещу американския президент Доналд Тръмп.

Религиозни фанатици и децата им изгарят "Хари Потър" и други книги
Снимка: Getty Images

Вече 20 години книгите за Хари Потър често попадат в клади, най-вече заради различни фанатични религиозни групи. Преди време писателката отговори на заплахата на бивш фен, който се зарече да изгори книгите си, с думите: “Това са си твоите пари, ако искаш ще ти заема запалка.”