След като в неделя публикува в Туитър коментари, които подкрепят мнението ѝ, че хората имат само два биологични пола, писателката Джоан Роулинг, известна с поредицата “Хари Потър”, беше атакувана жестоко от транс активисти, включително от част от актьорите във филми по нейни книги. Във вторник, след като мълча два дни, Роулинг отговори на критиките в дълго есе, което публикува на личния си сайт.

Обясненията, които Роулинг дава, в никакъв случай няма да ѝ натрупат точки пред активистите, тъй като писателката не само не се отрича от думите си, но и дава доста допълнителни обяснения за опасностите и потенциалната вреда, която насърчаването на смяната на пола може да има.

Снимка: Getty Images

Обвиненията в трансфобия са успели да изплашат много хора, институции и организации, на които някога се възхищавах, а сега треперят пред тактики като от детската градина. “Ще ни нарекат трансфоби!”, “Ще кажат, че мразим транс хора!” От какво друго ви е страх, че ще ви обвинят, че имате бълхи? От името на биологична жена ще кажа, че на много хора на позиция с власт трябва да им пораснат топки (което без съмнение буквално е възможно, според онези хора, които се опитват да ни убедят, че рибата клоун е доказателство, че хората не са двуполов вид)."

Вероятно си спомняте, че най-новите коментари на Джоан Роулинг бяха направени след като е попаднала на статия, в която жените са наречени “хора, които менструират”. Роулинг веднага отговори и думите ѝ бяха посрещнати като атака срещу транссексуалните хора - родени не в тяло с пола, който биха искали да бъдат.

Опитът да се включат колкото се може повече хора чрез използването на изрази като “хора, които менструират” или “хора с вулва” изглежда на много жени обезличаващ и обиден. Разбирам защо транс активистите смятат, че този език е подходящ, но за тези от нас, които са ставали жертва на агресивни мъже, викащи по нас същите тези думи, те не са неутрални, а враждебни и отблъскващи.

Снимка: Getty Images

Критиките срещу Роулинг започнаха в края на миналата година, след като писателката се застъпи за жена, уволнена заради коментар, че има само два биологични пола. Писателката обаче разкри, че атаките са започнали дори преди това.

Джоан Роулинг и войната ѝ с транс активистите

Роулинг разкри, че интересът ѝ към транссексуалните хора се е разпалил преди около две години, когато е започнала да прави проучване по темата заради криминалната поредица, която пише. За да разбере какво би накарало една млада жена да пожелае да си смени пола, Роулинг е изчела много коментари в Туитър, като за някои от тях е правила екранна снимка, за да ги проучи по-късно. По този начин веднъж, без да иска, е харесала един негативен коментар по отношение на транссексуалните.

Друг път пък се е сприятелила с млада жена, лесбийка, която е умирала от тумор в мозъка. Тя е имала много твърда позиция срещу опитите на някои транс активисти да обвинят лесбийките в предразсъдъци, защото не желаят да излизат с транс жена с пенис.

Снимка: Getty Images

Тези две събития са били достатъчни на някои хора да обявят Джоан Роулинг за трансфоб и да я атакуват безжалостно:

Казвам всичко това, за да обясня, че знаех много добре какво ще последва, когато защитих Мая (уволнената жена). По това време вече имаше три или четири негативни кампании срещу мен. Бях подготвена за заплахите с насилие, за това, че ми казваха, че буквално убивам транс хора с омразата си. Бях подготвена да ме наричат “п**ка” и “кучка” и разбира се да изгарят книгите ми, макар че един агресивен човек ме изненада, като ми каза, че ще ги компостира.

Снимка: Getty Images

Един от термините, създадени от транс активистите, за да обиждат хора като Джоан Роулинг е TERF, което означава “радикална феминистка, която изключва транссексуалните хора.” В есето си Джоан Роулинг посочва колко безсмислен е този термин:

Примерите за хора, обвинени, че са TERF варират от майки на гей деца, които се притесняват, че децата им искат да си сменят пола, за да не бъдат жертва на хомофобски атаки до една възрастна дама, която в никакъв случай не е феминистка, отказала да посещава магазин за дрехи, където позволяват на всеки мъж, който каже, че е жена, да влиза в женската съблекалня. Ироничното е, че радикалните феминистки в никакъв случай не изключват транссексуалните хора - те включват транс мъжете във феминизма си, защото са родени жени.

По какъв начин транс активистите възпрепятстват благотворителната дейност на Джоан Роулинг

Писателката изброи в есето си няколко причини, поради които е избрала да говори открито, а не да премълчава мнението си като толкова много хора. Една от тях е, че идеите на транс активистите за нищожността на биологичния пол директно влияят на благотворителните дейности, в които участва.

Снимка: Getty Images

Една от дейностите на фондацията на Джоан Роулинг е да помага на бедни жени и деца в Шотландия. Друга е насочена към подпомагане на жените в затворите и на жертви на домашно насилие. Роулинг също така дарява огромни суми за изследване и лечение на множествена склероза - болест, която засяга повече и по-агресивно биологичните жени, без значение от пола, с който се идентифицират.

Осъзнавам, че новият транс активизъм има (или ще има, ако всичките му изисквания бъдат изпълнени) значително въздействие върху много от каузите, които подкрепям, тъй като целта му е да премахне легалната дефиниция за “sex” (биологичен пол) и да го замени с “gender” (социален пол).

Опасността, която транс активизмът крие

Частта от есето на Роулинг, която най-много ядосва транс активистите е тази, в която авторката говори за опасностите, които смяната на пола крие и които умишлено се премълчават от страх, че изнасянето на информацията ще бъде счетено за акт на омраза.

Снимка: Getty Images

Писателката посочва, че между 60% и 90% от хората, които се чувстват транссексуални като тийнейджъри, с възрастта започват да се определят като пола, който са се родили. В някои случай връщането на оригиналния пол не е напълно възможно. Много хора губят възпроизводителните си способности, затова позволяването на деца да променят пола си, за което се борят крайните транс активисти, може да има много негативни последици.

Роулинг цитира и данните от изследване на американката Лиса Литман, която е открила, че много често няколко приятели или цели приятелски групи стават транссексуални едновременно, което доказва, че това е решение, взето под влиянието на групата. След публикуването на данните, транс активистите провеждат кампания срещу Лиса Литман и тя е уволнена.

Снимка: Getty Images

Джоан Роулинг атакува и друг аргумент на транс активистите, които твърдят, че ако на транссексуалните деца не им бъде позволено да променят биологичния си пол, ще се самоубият. Тя цитира психолога Маркъс Евънс, който в продължение на години е работил с транс хора. Според него няма никакви научни данни за връзка между транссексуалността и самоубийствата, нито пък той е открил нещо подобно от своя опит.

Според авторката на "Хари Потър” е напълно нормално младите мъже и жени да се чувстват несигурни в пола си. Самата тя се е чувствала полово неопределана като тийнейджър и в процеса на проучването си за транссексуалните хора няколко пъти се е питала дали, ако беше родена 30 години по-късно, нямаше да се замисли за операция за смяна на пола, за да се превърне в “сина, когото баща ми открито е заявявал, че е искал да има”.

Снимка: Getty Images

Тъй като нямаше реална възможност да стана мъж през 80-те, се наложи книгите и музиката да ме преведат през душевните ми проблеми, както и през сексуалния контрол и осъждение, което вкарва толкова много млади момичета тийнейджърки на война със собственото им тяло. За мое щастие намерих своя начин да съм различна и своята действителност като жена в творбите на жени писатели и музиканти, които ме увериха, че каквото и да се опитва да внуши на хората с женски тела сексисткият ни свят, няма нищо лошо да не се чувстваш розова, женствена и покорна в собствената си глава. Няма проблем да си объркана, мрачна, едновременно сексуална и несексуална и несигурна кой или какво си.

Транс активизмът като отворена врата за сексуалните насилници

Джоан Роулинг не отрича, че за много хора смяната на пола действително е единственият начин да се почувстват каквито са. Тя самата има приятелка, която е родена като мъж, но след това е променила пола си. Опитите на транс активистите да включват всичко и всеки обаче биха могли да имат зловещи последици.

Шотландия е на прага да приеме закон, според който всеки може да промени пола си, като само заяви, че иска това, без да е необходимо да приема хормони и да се подлага на операция. Трансексуалните хора ще получават документ, който ще удостоверява, че са сменили пола си, което ще им дава право да изискват от останалите да се държат с тях като с представители на пола, който са посочили.

Снимка: Getty Images

Това, както вече стана ясно, ще им позволи да използват женски тоалетни и женски съблекални и никой няма да има право да не се съгласи, под заплаха от обществен или съвсем реален съд.

Искам транс жените да се чувстват сигурни. Но в същото време не искам биологичните жени и момичета да се чувстват по-малко сигурни. Когато отвориш вратите на съблекалните и тоалетните за всеки мъж, който се чувства жена - а, както казах, сертификати за промяна на пола скоро могат да се издават и без нужда от операция и хормони - отваряш вратите и за всеки мъж, който би искал да влезе. Това е простата истина.

В есето си Джоан Роулинг разкри, че когато е била в 20-те си години е станала жертва на сексуално насилие. Писателката освен това е поискала разрешение от дъщеря си да сподели за ужаса, който е изпитала по време на първия си брак - кратък и пълен с насилие.

Джоан Роулинг с втория ѝ съпруг
Снимка: Getty Images

Беше ми трудно, но успях да се измъкна от първия си брак, пълен с агресия. Сега съм омъжена за наистина добър и принципен човек, чувствам се сигурна, както никога не съм си представяла, че ще се чувствам. Въпреки това белезите, оставени от агресията и сексуалното насилие не изчезват, без значение колко си обичана, без значение колко много пари си изкарала. Вкъщи се шегуваме с това колко лесно се стряскам и дори аз осъзнавам, че е смешно. Но се моля дъщерите ми никога да нямат същите причини като мен да мразят силни шумове или да се ужасяват, когато осъзнаят, че зад гърба им има някой, когото не са чули да се приближава.

Джоан Роулинг признава, че за нея би било много по-лесно да си замълчи и да започне да споделя “одобрените” хаштагове. Но като писател, чиито книги редовно биват забранявани и горени, тя държи на правото на всеки да споделя мнението си и е готова да го устоява, както посочва, дори срещу президента на САЩ.

Може да прочетете доста дългото и изключително силно есе на Джоан Роулинг на нейния сайт: https://www.jkrowling.com/opinions/j-k-rowling-writes-about-her-reasons-for-speaking-out-on-sex-and-gender-issues/