800-годишната традиция за преброяване на лебедите в Темза, наречена Swan Upping, е поредното кралско събитие, което ще бъде отменено заради пандемията от коронавирус.

Традицията повелява служители на Бъкингам с алени униформи да плуват по Темза с гребни лодки, да измерват теглото на лебедите и да ги маркират с пръстени, всеки от които е с идентификационен номер.

16 юли 2019 г.
Снимка: Getty Images

„Съжаляваме, че децата и всички останали любители на природата няма да могат да се насладят тази година на преброяването на красивите птици“ – се казва в съобщение на Бъкингам.

Всъщност традицията се заражда с не особено благородни и природолюбиви намерения. През XII век лебедите започват да се броят, за да бъдат сигурни в двореца, че има достатъчно птици за разточителните пиршества на монарха.

Преброяването през 2009 г.
Снимка: Getty Images

И още един любопитен факт. Кралицата и до днес е собственик на всички неми лебеди (най-разпространеният от трите вида лебеди в страната), живеещи в откритите водни площи на Великобритания.

В наши дни пребояването се прави най-вече с образователна и природозащитна цел.

Кадър от 2018 г.
Снимка: Getty Images

Самият дворец Бъкингам също ще бъде затворен за туристи това лято. Отменено бе и едно от най-бляскавите кралски събития – конните надбягвания Royal Ascot, които се провеждат от 1711 г.

Тенис турнирът от Големия шлем – Уимбълдън, провеждан под патронажа на короната, също е отменен. Организаторите подготвят следващото му издание за периода 28 юни – 11 юли 2021 г.

Вижте всички снимки в галерията.

Хубаво ли е да се броят лебеди?