Когато кралицата влиза в парламента, Бъкингам взима за заложник някой депутат като гаранция, че монархът ще се завърне в двореца жив и здрав. Ако с монарха се случи нещо, същата съдба ще последва и задържания парламентарист.

Последният пример за това бе консерваторът Стюарт Андрю, който в понеделник бе задържан в двореца, докато Елизабет II произнасяше реч пред депутатите.

„Тази традиция е от XVII век и днес има церемониален характер. Възникнала е по времето на Чарлз I, чийто трудни отношения с парламента довеждат до обезглавяването му“ – разказва пред Insider Джо Литъл, главен редактор на списание Majesty.

Депутатът лейбърист Джим Фицпатрик разказва пред BBC News за своето „задържане“ през 2014 г.

„Бях посрещнат от главния секретар на двореца, който ми каза, че мога да правя каквото си искам. Да разглеждам залите, да пия джин с тоник или кафе, или пък да гледам с него по телевизията речта на кралицата, което и сторих. Стоях там, докато кралицата се завърна в двореца. Не ме заключиха, но съвсем ясно ми подсказаха, че не мога да изляза навън.

Попитах шефа на охраната на двореца какво ще направят, ако с кралицата се случи нещо, а той отвърна: „Джим, ще го направим бързо. Просто ще те застреляме“.

Мисля, че изобщо не се шегуваше“ – завършва спомена си лейбъристът Джим Фицпатрик.

Според главния редактор на списание Majesty, репликата за застрелването е била проява на английски хумор. В наши дни никой няма да нарани депутат, като отмъщение за инцидент с кралицата.

С кого искате да бъдете „заложник“ в Бъкингам?