Точно 43 години са минали от момента, в който българският космонавт Георги Иванов излита в Космоса. Години по-късно, здраво стъпил на земята, той учи внука си на пчеларство. 

Космонавтът сподели поредица от кадри, на които се вижда как двамата обгрижват кошери в двора, добре екипирани със защитно облекло. 

"На този ден, преди 43 години, се подготвях за най-сложната мисия в живота ми, а именно полета в космоса. Днес, с внука ми Георги, се грижим за пчелите ни" - написа той във Фейсбука си. 

На 10 април 1979 г., в 20 часа и 34 минути московско време, Георги Иванов е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб „Союз-33“ с международен екипаж с командир на полета Николай Рукавишников.

Сближаването на кораба и орбиталната станция протича със скорост, по-висока от предвидената, поради което системата за управление включва коригиране на скоростта. По време на корекцията прогаря едната страна на горивната камера на основния двигател. Това става причина корабът да не успее да се скачи с орбиталната станция „Салют-6“. 

Само за 24 часа снимките от днешното ежедневие на известния българин получиха над 10 000 харесвания. 

Георги Иванов е изключително близък с внука си, кръстен на него.

Освен че двамата заедно се грижат за пчелите, учат и рецитират стихотворения, празнуват рождени дни и т.н.

В открития космос Георги Иванов прави 72 кадъра. Голяма част от снимките са включени в документалния филм на Валери Маринов „Полет на ръба на безкрая”. 

На 10 юни, през далечната вече 1988 г. Тодор Живков осъществява първата в българската история видеовръзка с Космоса. Той разговаря с българския космонавт Александър Александров, който е на борда на орбиталната станция "Мир".

33 години по-късно, България отново има своята възможност да осъществи подобна, този път много по-технологична връзка с астронавтите в открития Космос. На борда на Международната космическа станция, отговори на въпросите на всички малки и големи ще дават Тома Песке и Марк Ванде Хай от НАСА. По този повод български деца изпратиха своите въпроси км астронавтите. 

На 12 април се отбелязва Международният ден на авиацията. 

По повода авиомузеят в Крумово ще бъде с вход свободен и специална дневна програма.