На 10 юни, през далечната вече 1988 г. Тодор Живков осъществява първата в българската история видеовръзка с Космоса. Той разговаря с българския космонавт Александър Александров, който е на борда на орбиталната станция "Мир". 33 години по-късно, България отново ще има своята възможност да осъществи подобна, този път много по-технологична връзка с астронавтите в открития Космос. На борда на Международната космическа станция, отговори на въпросите на всички малки и големи ще дават Тома Песке и Марк Ванде Хай от НАСА.

Снимка: bTV Media Group

"С този проект, с него даваме възможност на българските. Опитваме се да провокираме въображение с нестандартни и интересни въпроси, които са толкова любителски за това, какво представлява животът в Космоса, колкото и научни за това как нови полета като медицината и биологията навлизат в Космоса. Опитваме се по всячески начин да покажем необятността на това ново поле и да стимулираме българската младеж да го опознае от по-близо." казва Петър Бозаков от Атлантическия клуб.

Снимка: bTV Media Group

И макар, че в годините е имало подобни инициативи, за първи път българите ще имат възможност да разговарят с представители на най-голямата космическа агенция – НАСА.

Снимка: bTV Media Group

"Това е безпрецедентният характер на нашата инициатива, затова го превръщаме в своеобразен фестивал на науката, който ще кулминира с това включване. Предвидили сме дейности за хора от всякаква възраст, интересът е голям." добавя той.

А най-малките почитатели на необятната Вселена, вече са подготвили своите въпроси към хората, които живеят в Космоса. 

Снимка: bTV Media Group

"Ще ги питам как могат да избягват боклуците в Космоса, които се движат доста бързо. Те са много малки. Как могат да ги избегнат, без да ги уцели. Ще ги питам и как летят толкова дълго без горивото да им свърши." казва 8-годишната Хана Панайотова. 

Снимка: bTV Media Group

Видеовръзката с Космоса ще бъде осъществена на 26 юли, а всеки, който има желание може да изпрати своите въпроси предварително и с малко късмет те ще достигнат до Международната космическа станция.