„Имало едно време в Холивуд“ едва ли ще мине 400 милиона долара приходи, след като стана ясно, че няма да се прожектира във втория най-голям пазар в света – Китай. Това не е кой знае колко изненадващо, след като единствено „Джанго“ от останалите осем филма на Куентин Тарантино беше допуснат в азиатската държава.

Причините за отхвърлянето на „Имало едно време в Холивуд“ са две – от една страна във филма има доста насилие, особено към края, а от друга китайците са обидени заради начина, по който беше представен актьорът Брус Лий във филма.

Куентин Тарантино реши да не позволява Китай да цензурира филма му. И има основание, след като преди години даде разрешение за цензурирането на „Джанго“ и в резултат на това изкара по-малко от два милиона и половина от китайските зрители, които по принцип са едни от най-важните за комерсиалния успех на филмите.

И докато много филми не успяват да минат китайската граница заради религиозни (като например „Бен Хур“, който вече 60 години е забранен в страната) или свръхестествени елементи (като „Ловци на духове“), които не се допускат там, то има случаи на филми, които са били забранявани в Китай или други държави, по причини, които създателите им дори не са си представяли.

На следващата страница може да прочетете няколко интересни случая на филми, които са били забранени по неочаквани причини>>>