Белтъчините или познати още, като протеини, са една от най-важните съставки на живата материя. Всички жизнени процеси са свързани с тяхното участие - храносмилането и усвояването на хранителните вещества са невъзможни без храносмилателните ензими, които са всъщност протеини.

Протеините имат много функции в човешкото тяло, свързани с произвеждането на животинските организми в движение, растежа, размножаването, хормоналната регулация, наследствеността и много други. Те са градивният материал, който клетките ползват за да изграждат и регенерират тъкани. Това не включва само мускулна тъкан, защото те участват в изграждането на косата, кожата и ноктите, костите и съединителната тъкан. Те са втората най-разпространена субстанция в тялото след водата.

В състава на белтъчините съществуват 20 аминокиселини, от които 11 човешкото тяло произвежда само, а останалите 9 са незаменими и трябва да се набавят чрез храна.

Кои са източниците на белтъчините?

Най-добрите източници на протеин са храните от животински произход, като яйца, млечни продукти, риба и морски дарове и чисто месо.

Този протеин от животински произход е пълноценен и съдържа всички есенциални аминокиселини. Има обаче и начини, които може да комбинирате източници от растителен произход и да си набавите всички 9 есенциални аминокиселини.

Дневен прием на протеин

За възрастни с ниска физическа активност, препоръчителния дневен прием на протеини е 0.8 грама на килограм телесно тегло, което е еквивалент на 170 грама пилешко месо и няколко чаши мляко за един 90 килограмов мъж. Но за трениращи силово хора, този прием е изключително нисък. При активни индивиди този прием е крайно недостатъчен, за да се предотврати катаболните процеси след тренировка.

А за да се горят мазнини ефикасно, цялостния калориен прием трябва да намалее или иначе казано да бъдете на калориен дефицит. Естествено това не трябва да бъде за сметка на белтъчините.

Когато консумацията на протеин в процентно отношение е нараснал, той не само предпазва от катаболизъм, но той е и макронутриент с най-голям термогенен ефект, защото храносмилането усвояването, транспортирането и складирането на белтъчините изисква много енергия.

За разлика от мазнините и въглехидратите, протеинът няма депа за съхранение или по-точно има, но са много малки и тялото рядко го използва, като източник на енергия. Той участва в синтезирането на определени видове хормони, които отговарят за редица процеси в тялото на човек. Част от протеините също така  функционират като ензими, подпомагащи и забързващи химични реакции в тялото.

Защо е важно да приемаме протеин?

Антителата са тези, които се борят с инфекциите, вирусите и болестите, също така се наричат и имуноглобулини и представляват протеини, без които имунната ни система няма как да работи.

Протеините в тялото на човек действат като буфер, който контролира нивата на pH в кръвта. Приемът на достатъчно количество протеин всеки де е много важен за да може организма да си набави необходимото му количество аминокиселини, смилайки белтъчните. Ако не получава достатъчно белтъчини, тялото реагира чрез различни заболявания, забавен растеж, загуба на мускулна маса и дори органна тъкан.

Протеинът като хранителна добавка 

  • Суроватъчен протеин - той е висококачествен протеин, който се получава от течността, която се отделя по време на процеса на производството на сирене и е богат на аминокиселини. Той е пълноценен, поради съдържанието на всички необходими есенциални аминокиселини, които организма ни не може да синтезира самостоянелно и трябва да си набави чрез храна. Този вид протеин е с богата биологична стойност и затова тялото го усвоява лесно и го използва ефективно за изграждане и поддържане на мускулна маса. 
  • Суроватъчен изолат - той е форма на суроватъчния протеин, но минаващ през допълнителен процес на филтрация с цел премахване на повечето от мазнините, въглехидратите и лактозата. Също така е богат и на аминокиселини и също така високи нива на верижно-разклонени аминокиселини.
  • Казеин - той съдържа всички основни аминокиселини и е с висока биологична стойност и допринася за поддръжката и растежа на мускулите. Съставлява 80% от млечния протеин и 20% суроватка. Усвоява се бавно и затова се пие вечер преди сън. Спомага за мускулното възстановяване след тренировка. 
  • Яйчен протеин - той спада към бавно освобождаващите се протеини, с висока биологична стойност, усвояващ се лесно от организма и без лактоза. 
  • Телешки протеин - той се извлича от телешко месо и е чудесна алтернатива за всички, които имат непоносимост към лактозата. 
  • Веган протеин - най-често, той бива грахов, оризов, конопен или смесица от няколко и е предназначен за хора които имат непоносимост към лактоза и не консумират животински продукти.