Вероятно в днешно време първата работа на всички бъдещи майки и татковци (след като съобщят на необходимия брой хора добрата новина) е да се включат в родителски групи. Тези групи са генерална репетиция за излизането на детската площадка, където ще срещнеш същите типове хора и същите коментари, но без да можеш да ги филтрираш по някакъв начин.

Снимка: istockphoto.com

Аз съм търсил съвети един-два пъти, но следя тези групи, за да почерпя мъдрост и (признавам си), да видя, че и други хора имат същите проблеми.

С времето забелязах, че питащите и отговарящите могат да бъдат категоризирани в няколко групи. Когато разбереш към коя група спада съответният потребител, можеш до голяма степен да предвидиш какво ще е следващото нещо, което ще попита или ще отговори.

Снимка: istockphoto.com

В крайна сметка стигнах до 7 типа майки, с които можеш да се сблъскаш, без значение за какво е темата на съответната родителска група. Любопитно ми е дали ще се разпознаете в някоя от тях, дали ще се сетите за конкретни примери и, най-важното, дали съм пропуснал нещо важно.

Снимка: istockphoto.com

Това са наблюдения от 17 месеца престой в групите и макар със сигурност да има още какво да науча, мисля, че наблюденията ми са достатъчно изчерпателни, както ще се убедите на следващите страници >>>

Тип №1: Перфектната майка

За мен, а предполагам и за много от вас, този тип майки са най-дразнещи. Това са родителите, които ще отговорят на въпроса ви как да коригирате някаква черта в поведението на детето си с думите: „А моят Гошко не прави така.“

Снимка: istockphoto.com

Те много държат светът да знае, че техните деца са перфектни, а самите те никога не правят грешки в отглеждането им. Никога не могат да ви помогнат, защото никога не са се сблъсквали с подобни проблеми, но държат да го отбележат в коментарите към всеки пост.

Снимка: istockphoto.com

В интерес на истината, ако аз бях толкова перфектен като родител и ако моето дете спеше както трябва и ядеше колкото трябва, вероятно също щях да искам да го споделя. Със съпругата ми обаче сме далеч от перфектното, затова можем само да четем и неблагородно да завиждаме.

Снимка: istockphoto.com

Никой родител не може да е и седемте типа, защото някои от тях са коренно противоположни. На следващата страница ще намерите такъв пример по една от най-сериозните теми по отношение на отглеждането на деца – храненето >>>