Кога е най-правилното време да започне захранването на бебето? Това е сред въпросите, които всяка майка си задава. По време на Форум бременност и детско здраве, който се проведе на 20 и 21 април, специалисти изброиха 9 сигнала, които подсказват готовността на бебето да вкуси нещо различно от кърма и адаптирано мляко. 

Доц. д-р Лалка Рангелова обобщи 9-те сигнала: 

бебето може да държи вдигната главата си

- стои седнало добре

- само взема предмети и ги слага в устата си

- увеличава се образуването на слюнка

- изчезва рефлексът за изтласкване на храна от езика – може да движи храна от предната към задната част на устата, движи езика напред –назад

- прави дъвкателни движения

- поникват първите зъбки

- проява на интерес към храната на възрастните

- скъсяване на интервалите между отделните кърмения

Според доц. д-р Рангелова захранването трябва да започне между 4-и и 6-и месец на детето. Специалистите съветват първите каши, които ще опита детето, да са приготвени с кърма или адаптирано мляко.

По време на Форум бременност и детско здраве, водещи педиатри дадоха ценни съвети на посетителите. Д-р Йордан Георгиев припомни, че ако пеленачето наддава със 150 – 200 грама на седмица, то количеството кърма, която получава, му е достатъчна. Педиатърът даде и важни насоки на бъдещите майки относно къпането на бебето. За да се избегне настинка, пеленачето трябва да се къпа в стая, в която температурата е между 22 и 24 градуса, а водата трябва да е 37 – 38 градуса.

Тази година Форум бременност и детско здраве, който се организира от здравния сайт Puls.bg, отдели специално внимание на темите за общуването с детето и неговото развитие. Над 1000 бъдещи и настоящи родители посетиха юбилейното десето издание на най-голямото специализирано събитие за майчино и детско здраве и се срещнаха с топ специалисти.