Изглежда тази пролет Владимир Димитров – Майстора ще е най-популярният творец в социалните мрежи. Един млад артист организира изложба, в която творбите с жени на майстора ще бъдат пресъздадени, но с транс модели. И голяма част от потребителите на Facebook се вдигнаха на виртуален бунт срещу идеята. Има ли обаче нещо наистина притеснително в изложбата, планирана за 8 март?

Според критиците на Михаил Вучков, който организира изложбата „Другите българки“, това е подигравка с творчеството на Майстора и е „подмяна на изкуството“. Което предполага, че или изкуството има някакви строги граници, които не бива да бъдат прекрачвани, или транс жените сами по себе си са гавра с българското изкуство. Нека разгледаме и двете обяснения.

Изкуството има граници, които не бива да се прекрачват

Сигурен съм, че абсолютно всеки човек, който се занимава с изкуство (включително и Майстора, ако беше жив), ще потвърди, че думата „ограничения“ и „изкуство“ са несъвместими. Доброто изкуство е това, което излиза извън общоприетите рамки и разбива стереотипите. Обратното е като онези курсове за „рисуване и вино“ – художникът аматьор се радва каква хубава балерина е нарисувал, но като видиш абсолютно същата рисунка в дома на още двама души, вече не е толкова впечатляващо.

Честно казано ще се впечатля повече, ако някой ден видя същата балерина, но с добавени мустаци или гипс на крака. И, ако оставим настрана социалното послание на Вучков, май-точно това се опитва да постигне той. Ако има някой, който вероятно е от възторг заради недоволството срещу изложбата, то това е той.

Дори да беше пресъздал картините на Владимир Димитров – Майстора с модели кучета, това пак щеше да е изкуство. А тъжното е, че вероятно такава изложба едва ли щеше да се превърне в скандал. Което май показва, че кучетата имат повече място на изложба, отколкото транссексуалните хора. И това ни води към следващото възможно обяснение за вълната от недоволство.

Транссексуалните нямат място в галериите

В социалните мрежи много се върти онова злополучно интервю от bTV, в което Михаил Вучков се изправи срещу Юлиан Ангелов от ВМРО. От това интервю става ясно, че проблемът на хората като Юлиан Ангелов не е че някой се опитва да „подменя“ творчеството на Майстора, а че го прави с транссексуални модели.

Според него изложбата е опит да се накарат хората „да мислят, че това нещо е нормално и да пълним главите на децата с глупости“.

„Нямам против вие да снимате, когото искате, но да го направите целенасочено с картините на Майстора, да ударите българина в сърцето“, каза още Юлиан Ангелов.

„Нещо нормално“ ли са трансексуалните хора?

Джендър дисфорията или половата дисфория е състояние, при което човек не може се възприеме в биологичния пол, в който е роден и желае да го промени. За тези хора животът с половите белези, с които са родени, е истинско мъчение и единственият начин за нормален живот е операция и хормонална терапия.

Много известен пример от последната година е номинираната за „Оскар“ актриса Елън Пейдж, която съобщи, че е транссексуална, подложи се на операция за отстраняване на гърдите, на хормонална терапия и днес живее като мъж под името Елиът Пейдж. Преди време Елиът сподели в интервю, че за пръв път в живота си може да се погледне в огледалото в банята, без да се чувства зле.

Пример от България е Тихомир Рангелов, който участваше във „Фермата 5“. Миналата година той разкри, че е транссексуален и че цял живот се е чувствал жена, но не е намирал смелост да го съобщи (точно защото се е опасявал от реакции като тези, които изложбата сега получава). Тихомир вече живее като Мелиса и е една от транс жените, които застанаха пред обектива на Михаил Вучков.

Тези хора, макар да са малцинство, не са нещо „ненормално“. И идеята, че заслужават да са част от обществото не е „глупост“, с която пълним главите на децата. Като всички хора и те заслужават да са щастливи, а преходът към противоположния пол е единственият начин да го постигнат.

Снимка: Instagram

Фактът, че един представител на политическа партия може да излезе по телевизията срещу един творец и открито да се подиграва на група хора („Утре някой решава, че иска да бъде слон и ние трябва да спазваме правата му като слон?“), показва, че изложбата има смисъл.

Както казах и по-рано, ако вместо транс модели имаше кучета, които берат рози, хората дори щяха да се забавляват. Време е да спрем да уважаваме кучетата повече от хората, които не можем да разберем.