Пътуването в градския транспорт не е най-доброто преживяване, което можем да си причиним, особено в час пик. И докато то е добра идея, защото щади околната среда, същото съвсем не се отнася за кожата ти.

Челси Луис, която работи в Лондон и е експерт в областта на грижата за лицето, алармира, че пътуването с градски транспорт може да доведе до преждевременно стареене, запушени пори, сухота, зачервяване и нездрав вид на кожата. Челси дори е измислила специален термин за всички, които използват ежедневно линиите на метрото, автобусите, тролеите и трамваите – „train face”.

„Всички знаем, че пътуването с обществен транспорт не е добро за кожата ни. Знаем какво се случва, когато издухаме носа си или измием ръцете след това“, дава за пример експертът, която има 23 години опит в областта на грижата за кожата на лицето.

Снимка: istockphoto.com

Челси обяснява, че пътуването в метрото ни излага на влиянието на малки вредни частици, които лесно си проправят път до кожата и водят до проблеми с външния й вид.

„Това може да разруши бариерата на кожата, причинявайки проблеми като преждевременно стареене, сухота, загуба на влагата в кожата, запушване на порите.“

Симптомите според Челси могат да се изразяват в по-голяма чувствителност, раздразнение, червени петна, лющене и нездрав вид. Замърсяването разрушава колагена, оставяйки кожата да изглежда стресирана и изтощена.

Луис дава и насоки как да предотвратим проблемите на кожата, причинени от придвиждането ни с градски транспорт:

- Използвайте грижа за кожата със слънцезащита със SPF 50

- Използвайте серума с витамин С с богато овлажняващи свойства

- Използвайте продукти против замърсяването на околната среда (има такива)

- Ходете на козметик за почистване на лицето поне веднъж в месеца


Оказва се, че и летенето със самолет не е никак полезно за кожата ни. Дори и кратък полет може да остави своя отпечатък върху нея, според Стела Ненова - съосновател на малък български бранд за козметика.

Снимка: istockphoto.com

Повишена дехидратация

Според данни на Световната здравна организация, въздухът в херметизираната кабина на самолета е с 20% по-сух.

Това означава, че дори един кратък полет от един час води до сериозна дехидратация на лицето и устните – неслучайно суха кожа и напукани устни са често явление при хора, на които им се налага да летят постоянно.

Омазняване и риск от акне

Бързо настъпващата кожна дехидратация при полет често води до един изключително нежелан ефект – омазняване. Това обаче е естественият защитен механизъм на кожата срещу изсушаването.

 Тя се опитва да компенсира загубата на вода като  произвежда повече себум, а  допълнително омазняване, в комбинация със стреса при пътуването и замърсения въздух, значително увеличават риска от появата на акне.

Подпухнала и зачервена кожа.

Оказва се, че сухият въздух в кабината на самолета не е единственият проблем.

Стоенето за по-дълъг период от време на едно място, както и по-ниското атмосферно налягане в самолета, затрудняват правилното циркулиране на кръв. То често води до задържане на вода под кожата и подпухване на лицето.