Жените с изцяло прави коси винаги са искали да имат къдрави, а къдравите дами – прави. Това са законите на женската красота – искаме това, което не притежаваме. Като виден представител на първия вид, постоянно търся начини да накъдря косата си, така че да изглежда естествено, буклите да не са прекалено обемни и най-вече да са що-годе симетрични. Минала съм през чорапите, с които се спи, меките ролки, които се връзват, дори съм пробвала с хартийки – все „изпитани“ бабини рецепти.

От многобройните опити с различни техники стигнах до извода, че косата ми е прекалено „жилава“ и „жива“ и ако не премине през термична обработка, то ефектът от къдренето изчезва за няколко часа. Т.е. сутринта излизам от вкъщи къдрава, а към обяд косата ми прилича на дъвкана от чифтокопитно.

Така се сдобих с първата си преса за коса, която беше широко рекламирана, като един от първите комбинирани уреди, с който удобно можеш хем да си изправиш косата, хем да я накъдриш. Чудесно, си казах! Купих я и притичвайки се придвижих към вкъщи, защото нямах търпение да оправдае космическата сума, която дадох за нея.

Снимка: istockphoto.com

Какъв беше резултатът? Ще ви кажа само, че след известно време се сдобих и с маша за коса, а пресата си остана само за изправяне.

Ето до какви изводи стигнах след ползване и на двата уреда:

За мен лично по-лесният начин за къдрене на косата е с маша, защото предлага повече свобода на движенията.

По-бързият начин е с машата – навиваш изчакваш 5 секунди и готово, докато с пресата трябва да се задържа повече при самото приплъзване на уреда по кичура.

За да се накъдря успешно с преса за коса, трябваше да изгледам десетина клипчета в ютуб и да направя още толкова неуспешни опита, защото уредът си има техника.

Като сериозно предимство на пресата отчитам комбинираната й функция - изправям и къдря с един уред, което се оказа доста ключово по време на пътувания, когато се налага да пестя бясто в багажа.

Пробвала съм маша за коса с щипка, но уредите с конусовидна форма и без щипка са ми по-удобни.

Снимка: istockphoto.com

Машите с щипка са неудачен избор за дами с по-къса коса, защото трудно се достигат кичурите в задната част, които трябва да бъдат защипани.

Купувайки си маша или преса с идеята за къдрене, трябва да имате предвид, че двата уреда правят различни къдрици. С машата успявам да направя така актуалните в последната година „beach waves”, докато с пресата не успявам да постигна този резултат.

Ще се радвам да споделите и вашия опит с уредите за разкрасяване – кой от тях  предпочитате, с кой ви е по-лесно да къдрите, имали ли сте покупки, които си стоят почти неизползвани?