Bлизо половината продукция на зехтин в света идва от Испания. Веднага след нея в класацията се нареждат Италия и Гърция. Като всеки продукт обаче и зехтинът се дели на висококачествен и видове, при които качеството е в по-ниска степен.

Ако не искате да правите компромис с това, трябва да сте безкомпромисни и с цената. Защото истинският зехтин е скъп. И за това си има причина.

Когато избирате зехтин, вземайте такъв, който е в тъмни, стъклени бутилки. Съхранена в стъкло, златната течност не променя вкусовите си качества, а и самите вие оставате по-малък отпечатък в природата, използвайте материал, който може да се рециклира. Ако имате възможност да помиришете зехтина, знайте, че нискокачественият е с аромат на оцет, гранясало, мая, краставица и дори бекон. Ако сложите няколко капки от такова олио между палеца и показалеца си и разтъркате пръстите, ще усетите не лек мазен филм, а неприятна лепкавост.

Качественият зехтин се прави само от ръчно набрани маслини. Това повишава цената на крайния продукт, както и качеството му, разбира се. Ръчният труд винаги изисква по-високо заплащане, но и гарантира по-голяма педантичност към продукта първоизточник. Обобщено може да се каже, че ръчното бране на маслините определя около половината от стойността на зехтина. Плодовете се подбират много внимателно и се селектират само тези с първо качество. Основно правило в този бизнес е, че качественият зехтин Extra Virgin не се прави от механично брани или брулени и наранени маслини. От начина, по който се берат и съхраняват маслините, до голяма степен зависи вкуса и аромата на зехтина.

Като всички плодове, зеленчуци и зеленолистни и маслините могат да пострадат от вредители. Едни от нанасящите най-големи щети на реколтата са маслинова муха и маслиненият молец. Тези дребни насекоми са в особено големи количества, когато през пролетта температурите са високи и има обилни валежи. Мухата прави дупчица в маслината и снася вътре в нея своите ларви. Личинките разяждат плода отвътре. Друг враг на добрата маслинова реколта са плодните гъбички. Засегнатите от тях плодове потъмняват и се сбръчкват. След година, в която реколтата е била обилна и добра, обикновено следва такава с нисък добив. Причината е, че дърветата се изтощават от обилно дадения плод и имат нужда от време, за да възстановят силите и плодоносието си. 2014 година беше една от лошите години за зехтина. Тогава почти всички вредители и климатични условия, предвещаващи ниска реколта, бяха налице. Това понижи количеството качествен зехтин и, респективно, повиши цената.

Цената на зехтина зависи и от сорта маслини, използвани за производството. От 5-6 кг маслини се произвежда около 1 л зехтин. Отпадъкът от производството на зехтин се използва за направата на нискокачествения помас (помаче/рomace зехтин).

А знаете ли кой е най-скъпият зехтин в света? Нарича се Lambda и е първият луксозен в света. Той е произведен от компанията Speiron. Луксозната бутилка, изработена поръчково, с калъфче с две 18k златни плочи, върху едната от които е изписано името на собственика, е на цена 14 698 щадски долара.