Тенджерата под налягане е т. нар. бързак в кухнята и най-добър приятел на домакинята. Защо? Защото приготвянето на храна в нея става в пъти по-бързо, отколкото в обикновена тенджера, което пести време, но с това не прави вкуса по-лош. От друга страна, не бива да забравяме, че бавното готвене на продуктите предопределя съвсем различен вкус. 

Много хора се плашат да използват тенджера под налягане, защото се притесняват да не гръмне, да не се изгорят от парата, както и защото не могат по всяко време да надникнат и да видят докъде стигнала манджата. Ако познавате добре това, което използвате в кухнята, няма причина използването му да ви притеснява. Ето защо събрахме на едно място всичко най-важно, което трябва да знаете за тенджерата под налягане.

Модерните варианти на тези тенджери са с индикатор за налягане, който показва излишната топлина.

Водата, която сипвате в тенджерата под налягане, трябва да е по-малко, отколкото в обикновена - не повече от 2/3 от обема на тенджерата. Причините са две – течността не се изпарява; заради налягането тенджерата не бива да се препълва.

Обикновено тенджерите имат маркери от вътрешната страна, които показват какво е необходимото количество вода за различните ястия.

Снимка: iStock

Винаги имайте предвид и какъв точно продукт готвите. Варивата увеличават обема си, което може да доведе до препълване, ако сте сложили повече продукт и вода.

Тенджерата се слага върху котлон, включен на висока температура (но не на максимална мощност!), докато засвири (просъска). След това температурата се намалява наполовина.

Ако не ви се чака тенджерата да изпусне парата през вентила, можете да я сложите в мивката и да пуснете студена вода да тече отгоре й. Така ще я охладите за около 2 минути, а и ще намалите парата.

Много важно е след използване, да се махне вентила, за да се почистват дупките, през които излиза парата. Понякога те се запушват с частички от готвената храна и това пречи на качествената работа на уреда.

Не е добре самата храна да се съхранява в тенджерата. Затова след като сготвите, преместете манджата. 

Колко време се готви ястието зависи от вида тенджера и от котлона, на който готвите. Но все пак ето ориентировъчно време за някои основни храни с грамаж 500 г:

Картофи – 250 мл вода - 6-8 минути.
Кисело зеле – 250 мл вода - 30-35 минути.
Грах – 1 л вода - 45-50 минути.
Телешко месо – 500 мл вода - 15-25 минути.
Свинско месо – 500 мл вода - 25-30 минути.
Пилешко месо - 1 л вода - 25-35 минути.
Леща – 2 л вода - 15-20 минути.
Боб – 2 л вода - 35-40 минути.