На Нова година трапезата трябва да е пълна, за да има изобилие през следващите 365 дни. Тук ще намерите прекрасни рецепти, за да направите празника си щастлив и вкусен.
САЛАТИ
Салатите са ястието, наред с десерта, с най-много цветове. Тъй като може да се сложат предварително на масата, е добре те да са с атрактивен външен вид. Да не забравяме, че се храним първо с очите си! Традиционната за трапезата на Нова година Руска салата може да поднесете във формата на елха, като украсите с гирлянди от маслини в различен цвят.
Предлагаме ви и още две рецепти за руска салата.
Млечната салата или салата "Снежанка" може да поднесете под формата на шишарки. Достатъчно е само предварително да оформите като елипси, леко заострени в единия край и да декорирате с бадеми.
Различни видове по-гъсти салати може да оформите като снежен човек. Нужно е сварено яйце, чушка, моркови, кисела краставичка и цели зърна черен пипер.
Всяка салата може да превърнете в новогодишна, като на върха й сложите звезда. Изпечете я от тестото за хляб или маслено тесто.
ОСНОВНИ ЯСТИЯ
Свинско и патица - това са двата вида месо, които обикновено се приготвят за ястия за новогодишната трапеза. Заложете на класиката, или пък експериметирайте. Нова година е подходящ повод да опитате нещо ново.
Лесно свинско месо
Готовата шунка винаги е добър избор и с нея не може да сбъркате.
Десерите са ястието, с което се слага финалният щрих на празничната трапеза. Факт е обаче, че на Нова година често ги пропускаме. Предлагаме ви няколко варианта на десерти от чужда кухня, които имат и силна символика. Лунният кейк е китайски сладкиш за дълголетие. Това е отпечатъкът върху тестото, който се слага най-често. Представлява малък кръгъл сладкиш с диаметър около 10 см и дебелина 3-4 см. Пълнежът му е богат и плътен. Прави се от тънки кори, замесени с жълтъци от пачи яйца.
Златните панипури пък са част от индийската кулинарна традиция. Те са хрупкави парченца тесто с различен пълнеж, които може да изядете на една хапка. Традиционно се приготвят в Индия и са една от най-често срещаните храни по улиците. И макар Индия да е далеч, може да си ги приготвите лесно и вкъщи.
Нещо за късмет...
След като мине полунощ и Нова година настъпи, всеки си взима по парче от баницата с късмети, за да разбере какво ги очаква през следващите 365 дни. В миналото най-често са се поставящи дрянови клонки, като според броя на пъпките са се наричали за животните в дора, земите и т.н. Днес късметите да написани на хартия и обикновено завити в алуминиево фолио, за да не пронкне мазнината и дразмаже мастилото. Може да направите новогодишната си баница по тази стара българска рецепта.
Най-важно е около трапезата да има много празнично настроение. С него всяко ястие ще е в пъти по-вкусно!