Кълновете са жива храна. Затова е най-добре те да се консумират в сурово състояние. Така не губят от полезните си свойства, които дори и най-минималната термична обработка отнема. Въпреки това, всяко покълнало семенце в храната ще донесе много ползи. Може да ги добавяте към хляб, супи, смутита, кишове, салати, и др. 

Хранителните експерти смятат, че в кълновете има до 100 пъти повече ензими, отколкото в суровите плодове и зеленчуци. Покълналите семена, ядки и зърнените храни обикновено съдържат 10-30 пъти повече хранителни вещества, отколкото най-хранителните органични зеленчуци. По време на процеса на покълване съдържанието на мастни киселини се увеличава. 

Как, кога и по колко се ядат кълновете? 

Едни от по-нетрадиционните начини за консумация на кълнове е с кисело мляко или със сирене. Може да смесите с мед или сушени плодове.

# Поръсете си кълнове на основното си ястие. Кълновете от боб мунг и квиноа са най-подходящи за това, защото имат земен вкус. 

# Добавете кълнове в ядките, които хапвате - орехи, бадеми, фъстъци. 1 с. л. е достатъчна.  

# Кълновете се съчетават добре и с различните видове суши.    

Направете си гранола с кълнове от елда. 

# Покълналата леща е чудесна за хумус. 

# Накълцаните кълнове може да добавите в тесто за бисквити.   

Добре е да хапвате кълновете сутрин, на гладно. Покълналите зърна осигуряват прилив на енергия и усещане за ситост, което трае дълго време. Преди да продължите с хапването на нещо друго, след като сте яли кълнове, изчакайте около 20 минути. Това се прави, за да не се смесват в стомаха различни по вид продукти, които имат нужда от различно време за преработка. 

Започнете с малка доза - 2 чаени лъжички. Така ще усетите вкуса на кълновете, ще изберете с каква храна най-добре може да ги комбинирате. Постепенно увеличавайте количеството. Минималното количество кълнове е 3 с. л.