Затруднявате ли се какво да хапвате, когато сте в офиса? Свежда ли се изборът ви до скъпото заведение, бистрото, в което не готвят добре, и мястото, на което обслужват бавно? Или пък все не намирате време да си донесете приготвен вкъщи обяд? Хапвате нещо, набързо пред монитора, откъдето не сте ставали в близките 2 часа? Станете ли пък - коленете ви пукат, вратът ви е схванат, дясната китка, с която държите мишката, е изтръпнала, кръстът ви боли...

Ако разпознавате себе си в тези симптоми - програмата Healthy@Office може би е за вас. По нея работят Магдалена Пашова (експерт по хранене) и Ваня Висарионова (кондиционен треньор). Програмата е напълно безплатна, а най-хубавото е, че може да се включите по всяко време, от всяко кътче на света. 

Ние, от bistro.bg, решихме да се срещнем с Маги, за да научим как ще променим храненето си, ако решим да се включим в това предизвикателство, и с какво съветите им ще са полезни.  Здравей, Маги! Разкажи ми малко повече за Healthy@Office?

Стартирахме програмата в началото на септември. Идеята е, че в продължение на един месец, всяка седмица, участниците получават имейл, в който има видео с упражнения, подходящи за офиса, и видео за разнообразно хранене. От кулинарните видеа ще научите какво да закусвате, какво да обядвате, когато сте на работа, как да си създадете навика да пиете повече вода, полезна информация за сладкото, което ядем в офиса – едно от най-големите изкушения.

Може да поставите началото на един динамичен и вкусен месец, през който ще се движите повече, ще се храните по-вкусно, ще се чувствате по-концентирани, фокусирани и ефективни, ще откриете, че офис ежедневието може да бъде част от един здравословен начин на живот!

Имаме и Facebook група, в която допълнително обменяме идеи, добри практики, вдъхновяващи примери, рецепти, упражнения и се подкрепяме и общуваме със съидейници.

Една от кулинарните идеи, които много се харесват, е, как да си направим смути купа за закуска.

Снимка: https://www.facebook.com/groups/HealthyAtOffice/

Много тонизиращо е видеото, в което Ваня показва упражнения за събуждане на тялото сутрин и защо е важно да имате свой личен ритуал "Добро утро, Свят!"В офиса често се храним на бюрото. Вредно ли е това?
Не насърчавам тази практика! Рядко само се храним, ако го правим пред компютъра. Ако той е включен, все поглеждаме натам, скролваме, гледаме си пощата. Вниманието ни е раздвоено по начин, по който организмът ни е под стрес. Полезното хранене е, когато фокусът е върху храната, защото храносмилането започва от мозъка. Ето пример - ако си представим, че  разрязваме лимон, че държим лимон, че от него капе сок, ще започнем да слюноотделяме. А реално лимон няма! Тялото ни е подлъгано от мозъка и това задейства процесите на отделяне на ензими и стомашни киселини. А когато мозъкът е ангажиран от друга дейност - тази с компютъра, тези процеси всъщност догонват храненето и храносмилането се затруднява. Това е причина за раздразнен стомах, подуване след хранене, газове, неприятни усещания. Решението на тези проблеми понякога е много просто - достатъчно е храненето да е фокусирано.

Ако се движа достатъчно, мога ли да ям каквото си искам?
И движението, и храненето са важни. Ако се храня добре, гарантира ли ми това липса на проблеми? Не. Ако се движа достатъчно, мога ли да ям всичко? Отново не. Всяко нещо има значение за организма ни. Включително недоспиването и стресът. Всичко влияе. Това са парченцата пъзел, който всеки трябва да се сглоби максимално добре. 

Казват, че обездвижването е новото пушене - така ли е?
При 8-часов работен ден хората нямат много възможности за движение. Но въпреки това, човек трябва да е осъзнат - да накара себе си на всеки час да става, да се раздвижва, да се разтяга, да сменя позата на стола, в която работи. Ваня казва, че столът се отпечатва върху тялото. Важно да сменяме позициите, за да не привикват мускулите да стоят само по един начин. Ако успяваме да си съберем движение от около 1 час дневно с по-често ставане, ходене сутрин, в обедната почивка и вечер след работа, ще бъде добре. Както се храним всеки ден по 3 пъти, така трябва и да се движим. Спортът е като витамините за тялото – допълва, но не замества нуждата от всекидневно движение. 

Ние, хората, не сме създадени, за да бъдем толкова обездвижени - да седим на столове дълго време, в затворени пространства и т.н. Това важи и за децата, които още от детската градина седят на столчета, нямат големи дворове за игра. Представете си, щом от толкова малки сме обездвижени, какво става с годините. 

Кое ще е най-трудното за хората, включили се в тази програма?
Въпросът е дали ще си търсят мотивация, или ще си търсят извинение. Липса на време и липса на фантазия при готвене - това са двата проблема на жената, свързани с движение и хранене напоследък. В момента има толкова много достъпни рецепти, толкова разнообразни продукти, че не можем да готвим основно пиле с ориз. Онаследили сме модели по отношение на готвенето и грижата към себе си от майките и бабите си, които прилагаме автоматично, без да се замисляме. Но ако ние не променим нещата, те ще продължат да са такива и за нашите деца. 

Какво ще се промени с човек, след като 1 месец е следвал програмата?
След 1 месец човек ще е научил нови практики, ще е по-осъзнат, ще пие повече вода, ще се движи повече, с колегите ще се събирате по-често заедно на обяд. Малките неща могат да бъдат доста мотивиращи за много хора – спри да ползваш асансьора, започни да пиеш повече вода, вместо вафла си вземи плод. Малките неща предизвикват голямата промяна.

Екипът на една туристическа агенция вече мина през програмата. В резултат хората започнаха да идват по-често с велосипеди на работа, да използват стълбите, вместо асансьора, всеки носи храна от вкъщи и се събират да обядват заедно, подсещат се един друг да стават, да се раздвижват, да поят повече вода. 

Ние даваме идеи как човек да се движи повече в ежедневието си, как да разнообрази храненето си, как да намери време за приготвяне на храната. Всеки сам избира кое да последва и от това зависи как ще се промени. Насърчаваме и препоръчваме да поканите колеги и приятели и да изпълнявате предложенията заедно. С подкрепата на групата промяната е с най-силен ефект. 

Ако някой иска да се включи, какво трябва да направи? 
Да се регистрира на tummydesign.com. Няколко часа след потвърждението на посочения адрес ще получи първия мейл с видеа. След това всяка седмица ще получава нов имейл с кулинарни предложения и идеи за движение. Умишлено оставяме по толкова време, за да може всеки да изпълни това, което сме му предложили.