Разновидностите на лука са много - кромид, червен, пресен, зелен, воден, праз, чеснов, планински, сибирски лук, левурда. Когато става дума за готвене, най-често се използва кромид. Има силен лют вкус и остра миризма. При готвенето те се омекотяват, до преди главата лук да отиде в тенджерата или тигана, трябва да бъде нарязан. А това почти винаги е съпроводено от много сълзи.
Защо люти лукът?
В лука има серосъдържащи вещества, които са неговата защита, ако някой го обработва. Растението реагира, като ги отделя, когато тъканта му бива променена от рязане, смачкване, захапване или друго. Тези вещества са силно дразнещи. Така лукът може да се предпази сам, ако бъде нападнат например от горски или полски животни. Серните съединения отблъскват насекоми, бозайници, а някои микроби могат и лесно да унищожат.
Разрушените клетки на лука отделят ензими, от което се получава сулфенова киселина. Тя се разпада до летлив газ. Той се разсейва във въздуха много бързо. Когато стигне до очите, се свързва с влагата в тях и образува слаб разтвор на сярна киселина. Със сярна киселина в очите няма как и човек да не заплаче! Тя силно дразни нервните окончания, от което слъзните жлези започват да работят по-засилено. Ето защо плачем, докато режем лук.
12 начина как да не ви люти лукът, докато го режете
# Пуснете водата от чешмата да тече, докато режете зеленчука.
# Обелете лука и го сложете за 5 минути в студена вода.
# След като почистите главата лук, срежете го на 2 и го сложете за няколко минути във фризера.
# Докато режете, дъвчете дъвка със затворена уста.
# Захапете филия хляб, докато чистите и режете лука.
# Режете винаги с много добре заострени ножове, които отрязват парче, а не мачкат зеленчука.
# Сложете 3 кибритени клечки в устата си с фосфора навън.
# Когато започвате да обработвате лука, отпийте малко вода и я дръжте в устата си, без да гълтате, през цялото време, докато режете.
# Дишайте през устата.
# Стиснете между зъбите си клечка за зъби.
# Използвайте блендер.