В брезнишкото село Режанци днес живеят близо 80 души. Повечето от тях са вярващи. За да посещават църква, пътуват до Брезник, въпреки че в селото имат църква, създадена преди повече от три века. През последните 30 години тя остава изгубена във времето, а с нея и част от историята на селото.

Снимка: Евгений Милов

Днес двама млади българи са се заели благотворително да я реставрират. Научете за историята на храма "Св. пророк Илия" и село Режанци от репортажа на Радиана Божикова в поредицата "Изгубени във времето" на предаването "Тази събота и неделя" по bTV и богатите ни галерии в статията.  

Юлия и Асен нямат корени в брезнишкото село Режанци, но една стара църква там се превръща в тяхна кауза. Тя е антиквар, а той реставратор. Работят заедно повече от 15 години в София.

Снимка: Евгений Милов

"Ако един ден срещнем хората, които са съградили храма, и те ни питат какво сме направили за него, трябва да им отговорим: Всичко възможно. Не може да им кажем: Нямахме време, нямахме пари, времената бяха такива, или държавата...", казва Асен.

Снимка: Евгений Милов

Храмът "Св. Илия" е паметник на културата от местно значение, а един от най-старите му пластове стенописи дава информация за неговото съществуване още през 17 век.

Снимка: Евгений Милов

"Това са изключителни моменти - разкриват се стенописи от 17 век, такива няма много", казва Юлия.

Снимка: Евгений Милов

"Бихме могли да разкрием голяма част от останалите стени, като има вероятност да открием нещо интересно от 17 век, което е рядка възможност", допълва Асен.

Преди три години историята на църквата предизвиква интереса на Юлия за магистърската й работа, но прекрачвайки прага й, това се превръща в нейна мисия.

Снимка: Евгений Милов

"Сърцето ми се сви, но въпреки, че църквата е в аварийно състояние, тя си има своя чар и така ние имаме идея тази църква да бъде възстановена по времето, когато е била строена. Бях запленена, има нещо магическо за мен", споделя Юлия.

Снимка: Евгений Милов

"Когато дойдохме тук за първи път се установи, че иконите са откраднати. Тъй като аз съм антиквар, съвсем случайно попаднах на тях, за щастие вече са върнати. Ще бъдат реставрирани и те, дори ще започнем с тяхната реставрация, защото те са в много тежко състояние", допълва Юлия.

Снимка: Евгений Милов

За ремонта само на покрива са необходими 30 000 лева. А архитекти и реставратори безвъзмездно ще изготвят реставрационните и архитектурни планове за възстановяването. В каузата през декември се присъединява с благотворителен концерт в криптата на Св. Александър Невски и камерния ансамбъл "Йоан Кукузел - Ангелогласния".

Снимка: Евгений Милов

"Задачата е изключително трудна, но откровено казано, аз не се плаша от това нещо и от първия момент живея с мисълта, че ще постигнем своята цел - църквата ще заблести отново в своя блясък", казва Юлия.

"Ще имаме нужда от време, ще имаме нужда от сили, здраве и ще имаме нужда и от пари, защото реставраторската работа е сложна, продължителна и скъпа, но пък има смисъл от нея, за да пазим това, което хората са сътворили преди години, защото това е паметта и културата на този народ", казва Асен.

Снимка: Евгений Милов

"Тази църква като бъде съживена, ще има поток от туристи. Ще се съживи дейността и в самото село след това, хората ще се почувстват по-добре. Ще има повече финансови притоци към този район", казва Юлия.

Село Режанци има голяма нужда от това, защото е на път да се обезлюди, а историята му е почти забравена.

Снимка: Евгений Милов

Димитър Ристин посвещава 12 години в търсене и събиране на исторически факти за родното си село, които през 2018 г. издава в книга. По професия е техник и инженер, но днес пише и стихове.

Снимка: Евгений Милов

"Връщайки се назад ми е много тъжно и много мъчно, затова, защото почти не остана нищо от това, което е било", казва Димитър.

Снимка: Евгений Милов

Някога селото е било многолюдно, първоначално е носело името Илотоп.

Снимка: Евгений Милов

"Гръцка дума, която значи слънчева местност. Юлотопчани са се занимавали със земеделие, раждало се много пшеница и ръж", казва Димитър Ристин.

Църквата била построена само за четири месеца, съобразявайки се тогава с изискванията на Високата порта в Цариград да не е по-висока от 2 метра. Там са се пазили ценни книжа за имената на селищата в района, за живота на местните хора, които в наши дни били откраднати. Откраднато е намереното през 60-те години на 20 век Режанско монетно съкровище, съставено от около 6000 златни и сребърни монети от Античността.

Снимка: Евгений Милов

"То е от 4 век преди новата ера и е изсечено от Александър Велики и е намерено в една местност 60-та година от пастири, след една дълбока оран. съкровището намират пастири. 82 кг е била делвата, с няколко описани към 3600 златни монети, имало и сребърни монети, които били претопени", казва Димитър.

Снимка: Евгений Милов

Според специалистите те са безценни и могат да се сравнят със стойността на Панагюрското съкровище. Димитър вярва в добрите случвания - както е върнато част от съкровището, така според него ще бъде възстановена и църквата.

Снимка: Евгений Милов

"Много се радвам преди всичко, че ще се направи този ремонт, защото, черквата се явява като едно духовно хранилище за хората, които са останали", казва Димитър.

Снимка: Евгений Милов

Димитър и Юлия ще започнат работа първо по покрива през юли. За да съберат необходимите средства за възстановяването те имат открита дарителска кампания и на сайта platformata.bg.

Снимка: Евгений Милов

"Хората, които не знаят миналото, трудно им е да разберат настоящето, а бъдещето още по-трудно… Бъдещето трудно мога да го предвидя, но все пак мисля, че младите хора няма да допуснат Режанци, то сега е едно от загиващите села, но няма да допуснат да изчезне… Вярвам в младите хора", казва Димитър Ристин.

Снимка: Евгений Милов

Дарителски сметки на храм "Св. пророк Илия":

BG40FINV91501217385684 BGN - РАЗПЛ С-КА -СВ. ПРОРОК ИЛИЯ СЕЛО РЕЖАНЦИ BGN

BG83FINV91501217385686 EUR - РАЗПЛ С-КА -СВ. ПРОРОК ИЛИЯ СЕЛО РЕЖАНЦИ EUR