Всеки от нас е чувал, че витамините и минералите са ключов елемент от доброто здраве. Поради тази причина все повече хора избират да се хранят здравословно и да приемат големи количества плодове и зеленчуци.

Една от най-разпространените съвременни диети обаче изключва приема на мазнини, особено на животински - масло, жълтък, пълномаслени сирена, мазно месо. Това е проблем, тъй като този елемент е изключително важен за нашето тяло. Не просто, че изкуствено обезмаслените продукти са минали преработка, а и се премахва голяма част от хранителната им стойност, заради което сме сити за прекалено кратко време. Освен това мазнините са важни за доброто състояние на кожата ни, подпомагат отслабването, правят косата ни по-красива и, противно на всеобщото мнение, помагат състояния като диабет, високо кръвно налягане и инсулинова резистентност. Не, тук никой не говори за чипс, пържени картофи и олио, а за полезните и естествени мазнини, които се съдържат в храната. 

Друга много съществена полза на мазнините е свързана с усвояването на някои витамини от човешкото тяло - така наречените "мастноразтворими". Витамин D е именно такъв. Доказано е, че неговият дефицит е най-разпространен в съвремието и процентът от хора, които си го набавят в достатъчни количества, е нищожен. В природата той се среща изключително рядко и слънцето е единственият сигурен източник, от който можем да си го набавим. Именно от там идва и другото му име - слънчев витамин. 

#Признаци за недостиг на витамин D в тялото ни
Болки в костите и мускулите, чести спортни травми, изтръпване на крайниците са едни от най-често срещаните симптоми. Наднорменото тегло и по-тъмният цвят на кожата са сигурни признаци, че страдате от липсата на слънчевия витамин. Обилното потене на главата също е специфичен симптом. Унилост, депресия, слабост и апатия също показват, че вероятно количеството в организма ви е крайно недостатъчно. Ако страдате от диабет, парадонтоза или високо кръвно налягане, също попадате в най-рисковите групи. Освен това ежедневието ни предполага, че прекарваме доста голяма част от светлата част на денонощието на закрито, следователно днес недостиг на витамин D има почти всеки.

#Какви са ползите от него? 
Първата открита полза е доста отдавна и става ясно, че рахитът се повлиява добре от консумацията на масло от черен дроб на треска. Днес знаем доста повече за него. Той понижава рискът от костни фрактури, подобрява мускулната функция и състоянието на нервната система. Редовният прием на витамина е свързан и с драстично намаляване на риска от рак на гърдата, на панкреаса, на дебелото черво, на простатата и на яйчниците, както и с подобряване на състоянието на страдащите от онкологични състояния. 

Освен това слънчевият витамин понижава риска от сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, като по-високата му концентрация в организма подобрява това състояние. Той подобрява инсулиновата чувствителност, подобрява метаболизма и подпомага усвояването на калция. Понижава риска от развитието на множествена склероза, редуцира нейните симптоми, превенция е срещу деменция. Има положително влияние и върху качеството на семенната течност, а високите му нива доказано подпомагат растежа на височина при децата. 

Много вероятно е и ниските нива на витамин D да предизвикват натрупване на излишни мазнини, намалява настинките, повишава физическата сила и подпомага на организма да се възстанови след физическо натоварване. Има и предположения, че защитава белия дроб при тютюнопушене.

#Ниските нива на витамин D водят до...
Акне, алергии, автоимунни заболявания, аутизъм, Алцхаймер, Паркинсон, деменция, депресия, артрит, онкологични заболявания и по-специално рак на гърдата, дебелото черво и яйчниците. Може да доведе и до глутенова нетолерантност, остеопороза, мускулна слабост, рахит, честни спортни травми, туберколоза, белодробни проблеми, високо кръвно налягане, затлъстяване, псориазис, диабет от първи и втори тип. 

Научно доказана е и връзката на ниски нива на витамин D и депресията, хроничната умора, недоброто емоционално състояние, апатия.

#Как да си го набавим?
Най-добрият начин е чрез слънчевите лъчи. Често обаче ежедневието ни възпрепятства да се излагаме на светлина. Препоръчително е поне 10-15 минути на ден да оставяте тялото си да абсорбира UV лъчите БЕЗ слънцезащитен фактор. 

В храната той се съдържа в незначителни количества и е невъзможно да си набавяме пълната доза само от там. Но все пак храните, от които можете да си го набавите, са най-вече животинските храни - мляко, сирене, яйчен жълтък, дроб. Рибите са добър източник - сьомга, скумрия, хайвер, рибени масла. Количество от витамина има и в свинското месо, но то е незначително, така че в никакъв случай не разчитайте да си го набавяте само от там.

Друг начин е под формата на хранителни добавки, било то в комбинация с друг витамин или минерал или пък чиста и концентрирана форма. За подходяща доза се сочи 600 IU* за възрастни дневно и 800 IU за хора над 70 години, но въпреки това дозите, които можете да си позволите и които са достатъчни за тялото, са доста по-високи. Не е невъзможно да се получи интоксикация, но това става при доза над 300 000 IU седмично. Лятото е препоръчително приемът му да не е толкова висок, особено ако имате възможност и се излагате на слънце ежедневно. Спортистите имат нужда от по-високи нива от слънчевия витамин. За ефективна доза за неспортуващи възрастни се води 2000-3000 IU дневно, за болните от остеопороза и рахит - 5000-10 000. За бебета и малки деца - 500-1000 IU дневно. В никакъв случай не бива да се прилага всекидневен прием от над 20 000 IU дневно, а преди да предприемете каквото и да е лечение с дози над 1000-2000 IU, е задължително да се консултирате с лекар и да се изследвате в лаборатория за дефицит. 

Не забравяйте, че за доброто усвояване на витамин D от организма е задължителен приемът на естествени мазнини. Достатъчни са яйчни жълтъци, пълномаслено сирене и мляко, мазна риба, месо. Чудесна комбинация е витамин D с рибено масло. Не неглижирайте правилната диета, ролята на мазнините в нея и не се тревожете, че те ще повлияят теглото ви негативно. Напротив, те са благоприятни и жизненоважни за всеки един от нас.

*IU - международни единици