Положителната нагласа
създава чудеса за пълноценен сън и леко събуждане. Към леглото човек не бива да се насочва в лошо настроение, за да не страда от кошмари и безсъние, и да се събужда уморен. Психолозите препоръчват подготовка от вечерта с позитивна мисъл, че във всеки ден може да има нещо, което да бъде очаквано с желание: среща с приятен човек, интересен проект за работата, приготвяне на вкусна закуска за любимите хора, обличане на нов тоалет... На сутринта с отваряне на очите си спомнете за тези намерения.

Любов и милувки
Сутрешният секс гарантира бодро събуждане. Този отличен старт на новия ден повишава общия тонус, настроението и самочувствието. Ако спите сами, може да потанцувате 5-10 мин. под звуците на любимата мелодия.

Събудете се от приятна мелодия
Сложете будилника близо така, че да ви се налага да се приповдигнете от леглото. Не скачайте като войници. Полежете още една минута. Протегнете се като котките. Усмихнете се широко и тогава станете.

"Глътнете” свеж въздух
Сутрешното ставане е трудно и затова, че в спалнята няма достатъчно кислород. Въпреки че проветрявате преди лягане, в спалня където спят двама души, въздухът след 2 часа вече не е свеж. "Глътката” сутрешен въздух улеснява  прехода от сън към бодърстване. Приближете се до отворения прозорец и поемете няколко пъти дълбоко въздух. Особено полезно е прозяването, защото снабдява максимално мозъка с кислород. Спането на открехнат прозорец е най-препоръчително.

Спазвайте собствен биоритъм за сън
Старайте се редовно да се наспивате. Ако на някой му е достатъчен сън от 7 часа, на друг е необходим 9-часов сън. Вслушвайте се повече в себе си. Постепенно изградете навик да лягате и да ставата по-рано.

Вижте светлината
Тъмнината нощем е естествен сигнал за почивка, затова човек по-трудно се събужда в спалня с щори и плътни завеси. За да се събуди, човек има нужда от 50 000 лукса светлина - толкова ни дават ярките слънчеви лъчи. Тази светлина потиска продукцията на хормона на съня - мелатонин. Ако е необходимо, включете осветлението.