Мушмулата е не много високо дърво, родственик на шипката и розата. Узрелият й плод е стипчив с бяло и твърдо месо, но трябва да започне да гние, за да стане сладък. Някои хора берат мушмулите след падане на сланата, когато са угнили на клоните, други берат твърдите плодове и ги разстилат в касети да угниват. По този начин готовите за консумация мушмули се подреждат в групата на ферментиралите храни, които са изключително здравословни, защото поддържат полезните микроорганизми в червата.
Готовите за ядене мушмули са с мека сладка консистенция под грубата ципа. Те изобилстват с полезни витамини А, В1, В2, С и жизненоважни микроелементи – калий, калций, натрий и магнезий.
От листата на мушмулата се вари чай за при болки в гърлото и ангина.
Високото съдържание на пектин и дъбилни вещества действа дезинфекциращо на червата и стомашната лигавица. Полезни са за детоксикиращите процеси в черния дроб и за отделяне на жлъчен сок.
Пчеларите поставят кошери в близост до мушмолата, заради големите й цветове с много прашец.
Обраните мушмули запазват трайността си много дълго време на тъмно и хладно място.