Стречингът активира мускулите разгъвачи. Извършва се с бавни движения, които се координират с дишането. Така се доставя повече кислород, което помага на мускулите и сухожилията да се разтегнат и отпуснат. Подобно е усещането при сутрешно протягане - бавно разтягане до максимална възможност с дълбоко вдишване и усещане за бодрост след това. Именно това е основната задача на стречинга - подобряване на мускулната еластичност и общия тонус.

От стресовото напрежение, обездвижения начин на живот, дехидратацията (недостатъчен прием на вода) и с напредване на възрастта сухожилията, които съединяват мускулите с костите и лигаментите, които свързват кости с кости, се втвърдяват. Стречингът разтяга не само тях, но и периферните нерви и мускулните фасции. Подобреният мускулен тонус осигурява свобода на движенията и добра координация. 

Стречингът облекчава, когато налице е мускулна треска или контрактура. Редовните упражнения създават по-голяма издръжливост при физическо натоварване. Освобождават напрежението в стабилизиращите ставите мускули и подсигурява по-комфортно движение в конкретната става.

За почивка във време на много отговорна работа движенията за разтягане само за 5-10 минути обновяват енергията и презареждат със сили. Стречинг упражненията водят до повишено производство на ендорфини в тялото, които създават чувството за удовлетворение, баланс и благополучие. Занимания със стречинг може да се използват като естествено средство против стреса, защото успокояват болките във врата, раменете и гърба в резултат на преумора. 

За различни видове упражнения може да пречетете в свързаните статии: