Когато за първи път прекрачвате прага на фитнес зала или студио за танци, уредите, хореографията и съблекалните може да са нова и непозната територия за вас, но е добре някой да ви запознае и със спортния етикет. Това са онези действия и процедури, които са приети в културата на всяко място за спорт и показват, че сте част от средата и уважавате нейните правила.

Във фитнес залата

Повечето фитнес зали имат четири основни зони: свободни тежести, машини, кардиоуреди и зона за стречинг. Свободните тежести са най-трудната за навигация зона, обикновено там са и най-сериозно трениращите. Непременно се уверете, че пътят, който сте избрали не минава през нечия щанга. Избягвайте да използвате дъмбелите пред стойката за тях, така блокирате достъпа на всеки, който би искал да вземе тежест. Ако искате да се виждате в огледало, преценете дали не сте застанали на пътя към уред, който някой иска да използва. Винаги прибирайте използваните тежести на местата им – ако не го правите, застрашавате безопасността на останалите посетители и меко казано изглеждате невъзпитано. Кардиозоната и тази с машините са лесни за навигация, уверете се че някой не е започнал серии от упражнения на избрания от вас уред преди да го заемете. В зоната за стречинг оставете достатъчно място между себе си и другите, които я използват и винаги прибирайте постелките си. Приятно е, ако всеки ползва хавлия, за да ляга на пейките, но ако не сте го направили, поискайте хартия и спрей, за да почистите след себе си. Що се отнася до общуването с останалите трениращи, бъдете усмихнати и добронамерени и споделяйте уредите, когато е възможно. А мобилните телефони? Най-добре е да останат в съблекалнята или в сейфа. Нито вие ще тренирате добре, нито тези около вас ще имат спокойствие и възможност за концентрация, ако телефонът ви звъни през 10 минути.

В залата за танци, йога, пилатес...

Елате по-рано. 10 минути е добро време, за да заемете харесвано от вас място пред инструктора и да се настроите на вълна движение. По възможност носете собствена постелка (припомнете си защо). Задължително носете обувки подходящи за заниманието, различни от тези, с които ходите навън. В занимания, където сте боси, външният вид на стъпалата и хигиената, са от огромно значение. Изберете място, което да е достатъчно далеч от останалите, така че когато изпънете ръце или крака да не сте в тяхното пространство. Ако сте начинаещи, не е задължително да заставате най-отзад – позициите отпред и странично от инструктора са най-добри. Ако пък сте много напреднали, избягвайте да се състезавате с останалите и да демонстрирате колко сте гъвкави или бързи. Ако имате нужда от различни движения, изберете друго ниво или занимание. Прието е да се дава обратна връзка на треньорите – за температурата на въздуха, силата на музиката или трудността на движенията. Ако искате да кажете нещо на треньора, просто отидете до него и му го кажете лично, в големи зали се налага да се повиши доста тона, за да ви чуят. Както и във фитнес залата, бъдете учтиви, правете път, почиствайте след себе си и направете мястото, където тренирате по-добро.
 
Със съдействието на www.artofrealfood.com