Ново проучване открива доказателства, че колкото повече време прекарваме в учене, толкова по-вероятно е да увредим зрението си. Обект на изследването е класната стая и индивидуалното ДНК на всеки човек. Тъй като образованието е важно, възниква въпросът, как можем да се справим с този проблем.

От години се обсъждат проблемите със зрението, които се проявяват най-често в училищна възраст. Никой не е успял да докаже, че училището допринася за тях, тъй като не е етично да се експериментира с деца и е трудно да се намерят доброволци.

Британски учени от Университета на Бристъл и Университета на Кардиф успяват да намерят различен подход, за да осъществят изследването, като разглеждат уникалното ДНК на 68 000 души.

Генетичната заложеност на някои хора ги предразполага с годините да станат късогледи, но ДНК носи море от информация за собственика си, включително и това колко време ще отдели той за образование през живота си.

Проучването показва, че децата, които са склонни да отделят по-малко време за учене, действително постъпват така. Но тези, които носят заложба да изпитват любов към училището и университета, са по-склонни и да станат късогледи.

Но какво е отношението на ученическата класна стая към миопията? Невъзможно е да се каже, че всички деца ще бъдат засегнати еднакво от късогледството. Показателно е, че средно разликата между учениците, които учат до 16 години и тези, които завършват и университет, е минус един диоптър. Това е относително малък зрителен проблем, но и достатъчен, за да изисква очила по време на шофиране.

Носенето на очила не е фатално само по себе си, но тежката миопия може да доведе до други проблеми. Тя увеличава риска от отлепване на ретината или миопска макулопатия, а и двете могат да доведат до ослепяване. Освен това начинът, по който функционира зрението в подрастваща възраст и период на зрялост, е различен. С напредване на възрастта зрението се коригира и можете да станете късогледи. Така че, ако развиете миопия от крехка възраст, нещата могат да се влошат с годините.

Очевидно е, че хората трябва да посещават училище, но трябва да се проведат сериозни дискусии и да се намери решение. Дори от Инстаграм можем да видим, че повечето деца в Китай носят очила. Около 80% от завършилите училище в Китай имат миопия.

В съвременния свят има още редица фактори, които влияят на зрението, затова е хубаво да бъдем предпазливи и да не го претоварваме - става въпрос за екраните на смартфоните и вредите за зрението от тях.

И един съвет - в момента има множество проучвания в Югоизточна Азия и някои предполагат, че ярката светлина помага на окото да се развие нормално и да предотврати миопията. Ето, че дневната разходка помага и на очите.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "British Medical Journal".