Случвало ли ви се е, когато погледът ви е насочен към чисто небе или монохромна стена да видите отделни точици. С преместване на погледа те се придвижват, след което падат надолу. Това не е сериозен зрителен проблем, но често се вижда от хора с късогледство.

Направете проба, като заткриете едното око с длан и гледайте с другото. Отбележете пред кое око продължават да "плуват” точици и паяжинки и направете консултация с лекар, защото причините могат да бъдат и сериозни диагнози - катаракта, глаукома, отлепване на ретината, кръвоизлив в окото и др.    

 

Очната лигавица при пушещи хора страда от постоянното въздействие на тютюневия дим. Редовно нанасян крем върху клепачите, оставен да действа през цялата нощ, може да причини раздразване на очите и дори човек да се събуди с подпухнали очи.

Проверявайте срока на годност на кремовете.

Използвайте крем за чувствителна кожа, за да избегнете възможна алергична реакиця. 

С леки потупващи движения нанасяйте крема за очи върху клепачите. Излишъкът от крем попийте с еднократна кърпичка.  

Професии, които са свързани с продължителна работа с компютър, изморяват очите. От взирането и рядкото мигане се поява сухота, сърбеж, последвани от сълзене.

Най-лесният начин да си помогнете е да мигате съзнателно по-често и интензивно. Давайте си почивка.

Пуснете погледът си към безкрая, ако имате тази възможност. Другото е да направите кръгови движения с очите или по диагонал. Може да им дадете почивка като останете със затворени очи за 3-5 минути.

Мониторът си нагласете да отстои на 40 см от вас и на височина под нивото на очите. Капките за очи  (изкуствени сълзи) използвайте, само когато наистина имате нужда.

 

За бързо успокоение на напрежението в очите наплискайте отворените си очи с шепи студена вода. Преди лягане с напоени памучни тампончета с розова вода почистете клепачите. Две кръгчета от свежа краставица, поставете върху  затворените очи за 5-6 минути за успокояване на очите.  

Компресите с торбичките от зелен или черен чай също отстраняват бързо напрежението, включително и торбичките под очите.  

За поддържане на зрението са подходящи храните, богати на сяра (лук, чесън, яйца); бетакаротин (моркови, тиква); полифеноли в черните боровинки.