Все по-често много родители се сблъскват с проблема със затлъстяването на децата. Това действително е сериозен проблем, защото носи със себе си не само проблеми с физиката, но и психологически стрес, а е причина и за различни заболявания.

Децата, които страдат от затлъстяване, боледуват по-често от децата в добра физическа форма. Затова не игнорирайте проблема с излишните килограми на вашето дете. Много родители (най-вече баби) са на мнение, че щом яде и трупа килограми, значи детето е здраво. Радват се на дебелите му бузи и поощряват апетита му, уверени, че колкото повече се храни, толкова по-добре за него, пък с времето всичко ще си дойде на мястото.

Но с времето нещата могат да се влошат.

В основата на проблема често са самите родители. Все им се струва, че детето не яде достатъчно и гледат благосклонно на всяка допълнителна хапка, дори когато то вече е обядвало или вечеряло. Всъщност детето има нужда от много по-малко калории, отколкото един възрастен човек. Затова, когато сипвате в същите панички или чинийки като вашите, намалете количеството.

Порцията на седемгодишно дете е 1/3 от тази на възрастен човек.

Позволете на детето само да определя колко да изяде, като, разбира се, го наблюдавате. Ако карате детето да яде повече от необходимото, организмът му се обърква и не може правилно да разчита сигналите за глад и ситост. 

Хранителната зависимост у детето се развива и когато се опитваме да го изкушаваме, успокояваме или награждаваме с някакви сладости. Често се случва, за да не плаче детето или за да остави на спокойствие родителите, да му се дават бонбони, шоколад или сладолед – само и само да седи мирно и да не притеснява мама и татко, докато гледат филма, например. Груба грешка! Детето се нуждае от цялото внимание на родителите си и една кутия с ледена сладост не може да го замени.

Приучете детето към добра хранителна култура. Разбира се това трудно би се случило, ако вие самите нямате такива. Ако водите здравословен начин на живот, детето със сигурност ще вземе пример от вас. Децата копират първо от своите родители.

Вместо да лежите вечер пред телевизора, играйте на нещо, като включвате всички членове на семейството. Между основните хранения хапвайте плодове и зеленчуци, а не чипсове и шоколад.

В борбата с детското затлъстяване ще помогне и режим с намаляване на количеството храна. Започнете с поне 100-200 калории по-малко на ден. Като за начало изключите или поне драстично намалете шоколадите, пуканките, чипса и тестените продукти.

Организмът, който сега расте и се развива, има нужда от много витамини, затова е трудно да се избере правилната диета за подрастващите. Ето няколко примерни варианта.

Първи вариант
Закуска – зърнена каша (грис, гречка или друго) с обезмаслено мляко
Обяд – супа с пилешко (месото не трябва да се задушава предварително), плод, ръжен хляб
Вечеря – зеленчукова салата, чай

Втори вариант
Закуска – омлет, морков и купичка с компот
Обяд – супа с месо, хляб, плодов крем
Вечеря – варени картофи, чай

Трети вариант
Закуска – плодово пюре, чай или прясно мляко
Обяд – зеленчукова супа, какао
Вечеря – котлети на пара, картофи, кисела ябълка

Ако детето усеща силен глад, към диетата може да включите и втора закуска. И запомнете – нито една диета няма да даде търсените резултати без активно движение или спорт. Предложете на детето да се запише на спортно занимание по негово избор – плуване, карате, волейбол, художествена гимнастика, танци, футбол, детска йога. Важното е това освен да го раздвижва, да поддържа тялото му и да му носи и радост.