Самотата може да бъде много полезна за психичното здраве на човек - освен ако не започне да става хронична.

Днес представителите на поколението на милениалите вече са на възраст от 23 до 38 години. Въпреки че това трябва да са едни от най-важните години в живота им - развитие на кариера и създаване на семейство, скорошно проучване дава сериозни индикации, че на това поколение му липсва нещо - общуване. Поне на мнозина от милениалите.

Нова анкета на YouGov - социологическа компания и компания за пазарни проучвания - установява, че 30% от милениалите казват, че се чувстват самотни. Това е най-високият процент от всички изследвани поколения досега.

Освен това 22% от милениалите в анкетата заявяват, че нямат никакви приятели. Същевременно 27% казват, че нямат "близки приятели", 30% споделят, че нямат "най-добър приятел", а 25% - че нямат "познати". Тук човек няма как да не започне да се чуди дали анкетираните разбират добре смисъла на тези понятия, нали? 

Снимка: YouGov

Защото, за сравнение, само 16% от Поколението Х и 9% от Бейби бумърите казват, че нямат приятели. Демографите и изследователите обикновено използват годините на раждане от началото до средата на 60-те до началото на 80-те за Поколението Х, което следва Бейби бумърите (родени между 1946-1964) и предшества Милениалите (родени от началото на 80-те до началото на новото хилядолетие).

Анкетата, която обхваща 1254 възрастни души в САЩ на 18 и повече години, не отчита резултати за предстоящото Поколение Z, което регистрира високи нива на самота при сходни проучвания, нито най-възрастните хора в страната. 

Тук трябва да отбележим, че чувството на самота обикновено се засилва значително след 75-годишна възраст, като социалната изолация сред възрастните остава огромен проблем, който само нараства с напредване на възрастта. Така че може би милениалите са най-самотните от всички хора - с тази разлика, че се намират в двайсетте и трийсетте години от живота си, а не на преклонна възраст.

Снимка: Steinar Engeland/Unsplash

Анкетата на YouGov не измерва защо 1/5 от всички тези млади хора казват, че им липсват приятели. Това може да е свързано с редица причини - като една от тях вероятно е социалната изолация от прекарването на повече време онлайн. Въпреки че интернет може да помогне на самотни и изолирани хора да се свържат с другите.