Постоянно бързаме, работим по няколко проекта едновременно, стремим се да сме максимално ефективни. В резултат на това се напрягаме, изморени сме, липсва ни търпение, а понякога сме дори агресивни. За да избегнем всичко това, е нужно амо да... помързелуваме.

Защо е полезен мързелът?

Да се срамуваш от това, че си мързелив, е модел, който налага западната култура. Мързелът се счита за човешки грях. Съществуват много практики, курсове и тренинги, които учат на това как хората да са максимално ефективни и да не се поддават на мързела. Изследване на Колумбийския университет обаче потвърждава, че човек е склонен на бъде мързелив, носи го в природата си.

Матю Буагонт, изследовател в лаборатория за следене поведението на мозъка в Департамента по физиотерапия в Колумбийския университет споделя, че още в далечносто минало хората са изпитвали нужда да запазват енергията си. И точно това им е позволило да бъдат по-силни, когато им се е налагало да бъдат активни – да търсят храна, да бягат от хищници или да се борят с конкуренцията си.

Днес хората често страдат от Синдрома на пропуснатата полза - FOMO (fear of missing out). Това е страх да не изпуснеш нещо важно, нещо от живота да не мине покрай теб. Такива страхове демотивират и хората не успяват да си почиват пълноценно. Американският журналист Майкъл Луис, автор на бестселърите Moneyball и The Big Short, обяснява защо за него мързелът никога не е бил нещо негативно. „Израснал съм в Ню Орлиънс, където не правех нищо. В семейството ни имахме следния девиз – „Върши колкото се може по-малко неща, така е по-малко вероятно да ти дадат нещо трудно“. Според него заради това убеждение той успява в бъдеще да си изгради филтри, заради който да се захваща само с проекти, които не изсикват много усилия.

В Сеул през 2016 г. се провежда съревнвание по нищоправене. Участниците седят на едно място и на практика не се движат. Дори и само да повишат пулса си, получават наказателни точки за това.

Защо мързелът е полезен?

  • Повишава креативността
  • Възстановява изгубената в работа енергия и балансира живота
  • След период на мързелуване информацията се обработва по-добре
  • Повишава концентрацията

Как да се научим да не правим нищо

Снимка: iStock

Приемете факта, че да не правите нищо е нормално
Кога за последно се чувствахте добре от това, че не правите нищо, че бездействате? Дори гледането на филм и четенето на книга не бива да се слага в графата дейности по време на мързел. Защото по това време работи мозъкът ни. А за да се мързелува качествено, трябва потокът от мисли да не минава през съзнанието ни.

Отделяйте си „мързеливи минути“ всеки ден
Това не е прото време на почивка – гледайки сериал или какво се случва във Фейсбук. Прсто не правете нишо. Седнете или легнете, останете насаме със себе си, не отвличайте вниманието си с нищо странично.

Гледайте в една точка за 10-15 минути
Това е просто и лесно упражнение за концентрация и успокоение. Седнете удобно и в продължение на 10-15 минути се фокусирайте върху една точка. Това помага за максимално спокойствие.

Направете си мързелив ден
Един безполезен на пръв поглед ден може да се окаже много полезен за вас като цяло. След подобно разпускане, може да откриете доста повече сили у вас, за да изпълните задачите си. Не забравяйте, че продуктивността зависи не от количеството работни задачи и часове, а от умението да се концентрирате и да разпределяте правилно приоритетите си.