Самотата може да бъде точно толкова пагубна за здравето в дългосрочен план, колкото заболявания като диабет и високо кръвно налягане

Хората, които живеят в самота без социални контакти са с 50% по-застрашени от преждевременна смърт, отколкото тези, които ежедневно водят диалози. Това поставя самотата редом до рисковите заболявания. 

Ново проучване показва, че пенсионирани пациенти във Великобритания посещават семейните си лекари, защото страдат от самота и по този начин осъществяват контакт със свои близък.

Социалната изолация има негативния потенциал да се превърне в хронично дългосрочно състояние.

"Често да бъдеш просто слушател за някой възрастен значи много повече за него, отколкото да му предпишеш рецепта със силни лекарства. Това не може да се лекува клинично", коментира д-р Хелън Стоукс-Лампар пред "Royal College of General Practitioners".

"Въздействието върху здравето може да бъде опустошително вследствие на самотата. Много по-лошо е от затлъстяването и е толкова вредно, колкото 15 изпушени цигари на ден. Продължителната самота съкращава живота", допълва Лора Алкок-Фъргюсън, изпълнителен директор на кампанията.

Заключенията от английското проучване на организацията "Campaign to End Loneliness", били че на 52% от самотните хора им липсва половинка и някого, с когото да се смеят. А 46% имали нужда да бъдат прегръщани.

Факт е, че удоволствието от един приятен разговор произвежда ендорфини в организма, като хормоните от своя страна ни прави щастливи и играят ролята на болкоуспокояващо за мозъка, независимо от възрастта ни. 

Тази информация не се отнася само до най-възрастните хора, тя касае и по-младите. Възрастните се намират в период от живота си, в който техните близки и приятели намаляват. Докато младите, дори по неволя, са заобиколени от колеги и връстници. 

Не забравяйте за своите най-близки, родители и прародители. Най-голямото нещо, от което се нуждаят, не са пари или подаръци, а внимание.