Истината е, че редовната консумация на мляко в най-добрия случай, може да се окаже причина за проблеми със стомаха – поява на газове, дискомфорт и нарушаване на чревната флора. За съжаление, в повечето случаи, малко от нас правят връзка между консумацията на мляко и този тип проблем. И това не е всичко. Оказва се, че прекомерната консумация на мляко може да доведе дори до рак на простатата при мъжете (особено ако пият по 3 чаши на ден) и рак на яйчниците при жените (при 66% риск), предупреждават още учените.

#Що е то непоносимост към лактозата?
Лактозната непоносимост е разпространен проблем в Европа, който усилва присъствието си с напредъка във възрастта на хората. Наличието му често остава скрито, а понякога се бърка с алергия. Но лактозната непоносимост не означава непременно алергия към мляко, която обикновено е свързана с алергични прояви към съставящите го протеини.
Лактозата е вид захарид – глюкоза-захароза. Този дизахарид участва активно във важни метаболитни процеси: при взаимодействие с ензима лактаза след поглъщане лактозата се разпада съответно на глюкоза и лактоза. Процесът протича в микрогънките на клетъчните мембрани на клетките на стомашно-чревният тракт. Непоносимостта към лактозата е състояние, при което е на лице недостиг в производството или дефицит именно на ензима лактаза, който е важен за преработването на лактозата. В резултат при консумацията на мляко или млечни продукти несмилането на лактозата води до нейната ферментация, което причинява отделяне на газове, разстройство и коремни болки

#Симптоми, по които за познаем, че имаме непоносимост към лактозата
Често пъти те могат да напомнят на повечето алергични реакции с изключение на тези, при които се наблюдава кръв в изпражненията или животозастрашаваща алергична реакция, наречена анафилаксия. Ето защо в случай, че се установи, че човек има алергия към млякото, той незабавно трябва да преустанови консумацията му и да се обърне към лекар. За разлика от алергичните реакции, в повечето случаи лицата с по-лек недостиг на лактоза не проявяват никакви симптоми след консумацията на мляко или млечни продукти. Най-честите симптоми на непоносимост към лактозата в общи линии изглеждат така:
- мускулни крампи
- диария
- газове и метеоризъм
- диария
- повишена киселинност
- позиви за повръщане
- звуци в корема и стомашни спазми

Обикновено симптомите започват в рамките приблизително на около 30 минути до два часа след консумация на млечни продукти.
В случай, че забележите някой от гореизброените симптоми, незабавно се обърнете към вашия лекар. Именно той ще установи дали причината за тях се крие в непоносимостта към лактозата или в нещо друго. В здравните заведения се прилагат различни медицински тестове и със сигурност получените от тях резултати са с по-голяма точност.

#Какво да консумирате в случай, че страдате от лактозна непоносимост?
Най-важното в този случай, което трябва да направите, е да преустановите консумацията на мляко и млечни продукти. Спокойно може да замените животинското мляко с растително – кокосово, бадемово, соево или оризово мляко. Алтернативите са много. Специалистите ще ви препоръчат да наблегнете повече на зеленолистни зеленчуци и риба – продукти, богати на калций, както и редовното практикуване на физически упражнения.